"ОРЛОВИ" ЧЕКАЈУ ЖРЕБ ЗА СП: Данска најпожељнији ривал из првог шешира

М. БЛАЖИЋ

28. 11. 2020. у 08:10

ОРЛОВИ ЧЕКАЈУ ЖРЕБ ЗА СП: Данска најпожељнији ривал из првог шешира

ФОТО: Н. Параушић

ЕВРОПА је "отпутовала", време је за нову наду и стрепњу, за покушај да се наш национални тим дочепа четвртог Мундијала у 21. веку.

Убедљива победа против Русије је додатно "подебљала" многобројне недоумице око могућности "орлова", а нова прилика да се од очаја оде до сјаја у континуитету Србији се пружа већ од марта 2021, када на Старом континенту почињу квалификације за СП у Катару 2022.

Жреб квалификационих група за СП је заказан за 7. децембар у Цириху, а на њему ће Србија ишчекивати ривале из другог разреда европског фудбала дефинитивно је познато после јучерашњег објављивања састава шешира од стране УЕФА. Чињеница да противници не могу да буду: Швајцарска, Велс, Пољска, Шведска, Аустрија, Украјина, Турска, Словачка и Румунија делује прилично позитивно, али "аждаје" из првог шешира и поприличан број "мина" из трећег намећу закључак да Тадића и друштво у сваком случају очекује тежак посао.

КВАЛИФИКАЦИЈЕ ОД МАРТА ДО НОВЕМБРА

КВАЛИФИКАЦИЈЕ за Светско првенство у Катару 2022. биће одржане по убрзаном систему и трајаће од марта до новембра наредне године. За разлику од досадашња два меча по термину, на путу ка Катару свака селекција ће играти три меча у три планирана термина током осам месеци колико трају квалификације. Поред 13 учесника који Мундијал изборе кроз квалификације, Европу ће 2022. представљати још три селекције које ће то право стећи после баража у оквиру Лиге нација.

Како ће се на светску смотру фудбала пласирати само победници група и три најбоље другопласиране селекције после баража у којем ће се наћи 10 репрезентација највише погледа ће, свакако, бити упућено ка најјачем "шеширу". А тамо су ривали које је углавном лепо гледати на телевизији, а не наспрам себе. У друштву: Белгије, Француске, Енглеске, Португалије, Шпаније, Италије, Хрватске, Немачке, Холандије и Данске јасно је да Србија са осмехом може да сачека само последње поменуте Данце.

У трећем шеширу очекивано има и "што даље од нас" и "добродошлих" ривала, па су тако за избегавање свакако Руси и Чеси, док би добру опцију из ове групе представљали Северна Ирска и Финска.

Из четвртог шешира се смеше чак три селекције из некадашње СФРЈ (БиХ, Словенија и Северна Македонија), а незгодни сигурно могу да буду и Албанци и Бугари. Са друге стране, Луксембург и Грузија "звуче" као пожељна опција. Пети и шести шешир не би смели да представљају озбиљнију претњу, иако и тамо може да се пронађе потенцијална "кост" у грлу.

"ОРЛОВИ" И ДАЉЕ 30.

ФУДБАЛСКА репрезентација Србије остала је на 30. месту на јуче објављеној ранг-листи ФИФА. Србија има 1.489 бодова шест мање у односу на октобарску листу. Међу водећим репрезентацијама света није било промена, па је Белгија прва, испред Француске, Бразила, Енглеске, Португалије и Шпаније.  Хрватска је назадовала два места и испала је из првих 10. Сада је на 11. позицији. Из првих 10 испала је и Колумбија, која чак за пет места има лошији пласман у односу на претходну ранг-листу ФИФА.

Имајући у виду репутацију и тренутни квалитет репрезентација, најтежа група би свакако била она у којој би се поред Србије нашли: Шпанија, Русија, Албанија и Јерменија, док као најпожељнија опција звучи група у којој би се "орлови" нашли у друштву: Данске, Северне Ирске, Луксембурга и Андоре.

На жребу у Цириху ће се наћи куглице са именима 55 селекција које ће бити подељене у пет група са пет и пет група са шест репрезентација.

СП у Катару ће се, за разлику од претходних која су традиционално била на програму у јуну, одржати од 21. новембра до 18. децембра 2022. Србија је поново између наде и стрепње, седмог дана децембра, жреб би требало знатно да избистри чему је ближа.

ПРВИ ШЕШИР: Белгија, Француска, Енглеска, Португалија, Шпанија, Италија, Хрватска, Данска, Немачка и Холандија.

ДРУГИ ШЕШИР: Швајцарска, Велс, Пољска, Шведска, Аустрија, Украјина, СРБИЈА, Турска, Словачка и Румунија.

ТРЕЋИ ШЕШИР: Русија, Мађарска, Р. Ирска, Чешка, Норвешка, С. Ирска, Исланд, Шкотска, Грчка и Финска.

ЧЕТВРТИ ШЕШИР: БиХ, Словенија, С. Македонија, Албанија, Бугарска, Израел, Белорусија, Грузија и Луксембург.

ПЕТИ ШЕШИР: Јерменија, Кипар, Фарска Острва, Азербејџан, Естронија, Казахстан, Косово, Литванија, Летонија, Андора.

ШЕСТИ ШЕШИР: Малта, Молдавија, Гибралтар, Лихтенштајн и Сан Марино.

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)