ДИКА СТОЈАНОВИЋ ЗА "НОВОСТИ" О МАРАДОНИ: У то време један бог је био на небу, други на земљи, и играо је фудбал

Ђ. Самоиловић

26. 11. 2020. у 21:14

ПРОШАО је и проћи ће буљук фудбалских мајстора кроз Београд, али ниједан од њих неће имати третман покојног Дијега Арманда Марадоне.

ДИКА СТОЈАНОВИЋ ЗА НОВОСТИ О МАРАДОНИ: У то време један бог је био на небу, други на земљи, и играо је фудбал

Фото: М.Вукаиновић

Тог 20. октобра 1982, на мечу између Црвене звезде и Барселоне, велики Дијего је предриблао тројицу играча и у пуном спринту лобовао голмана Александра Дику Стојановића са 20 метара, и доживео што нико никада није - да му читава "Маракана" здушно аплаудира, иако је противнички фудбалер.

Сећа се добро и Стојановић тог поготка и утакмице (4:2 за Барсу) и у разговору за "Новости" евоцира успомене на Марадону, који је после срчаних компликација преминуо у свом дому у Аргентини у среду увече.

- Памтим ту утакмицу, наравно, као и гол који ми је дао. Аплаудирао сам му после лоба, а затим је исто учинила најбоља публика на свету... Звездини навијачи су препознали великог мајстора фудбала, 100.000 људи му је тапшало. У то време један бог је био на небу, други на земљи, играо фудбал. Не постоји бољи, генијалнији - присећа се чувени Дика.

НАЈБОЉИ ГОЛОВИ МЕНИ И ШИЛТОНУ

НИЈЕДНОМ у току разговора за наш лист, Дика Стојановић није крио одушевљење Марадоном, и истиче да је поносан што је део извођења једног од најбољих голова преминулог великана.

- Видео сам једном да је изјавио да су му два најдража гола онај руком Енглезима, и онај на "Маракани". Онда ја у шали кажем да је то зато што га је дао двојици најбољих голмана, мени и Шилтону - прича кроз смех Дика.

Не јењава сећање на потез у који је спакована читава генијалност "Ел Пибеа".

- Видео је да сам мало изашао, да скратим угао. У пуном спринту је искренуо стопало и са 20 метара ме лобовао. Надмудрио ме, признајем, али опраштам му све. И та моја реакција говори о његовој величини, публика је то прихватила, и знам да му је то остало у сећању због чега је на крају и заволео Београд - сматра некадашњи голман Звезде.

И онда, стојеће овације фубалском Пикасу, који је једним трзајем стопала опчинио око сто хиљада душа. Наклон какав ниједан ас није доживео у Београду, а било их је поприлично...

- "Маракана" се никада ником није тако поклонила. Да 100.000 људи устане, и аплаудира једном човеку... То никад није виђено у Београду. До краја живота ћу памтити тај аплауз, то је требало доживети - прича Стојановић са поносом у гласу.

Марадонин плес по зеленом правоугаонику пратио је и харизматични став ван њега, у шта се Стојановић лично уверио.

- После утакмице у пролазу ми каже: "Како сте ви лепи и високи, ја то никада не бих могао да будем", на шта ја њему говорим: "Ја никада нећу да будем најбољи фудбалер на свету као ти". Поклонио ми је и дрес за који су се сви отимали. Викнуо ми је Гоалкеепер (голман на енглеском) и дао ми дрес који сам сачувао, и дао бих га само за неки музеј у Напуљу или Барселони - подвлачи Стојановић причу о непоновљивом богу фудбала, Дијегу Арманду Марадони.

ЗНАЛИ СМО ДА СУ ГЕНИЈАЛЦИ

УЗ Марадону, ту екипу је водио и Бернд Шустер, такође велики мајстор, па стога и не чуди одушевљење и фудбалера Црвене звезде који су се дивили мајсторијама ривала.

- Знали смо да је Барселона велики тим са генијалцима Марадоном и Шустером. Гледали смо их на тренингу, они су гутали лопту и кажемо себи: "Па, ми ћемо играти са оваквим играчима...". Изводили су мајсторије на том тренингу уочи дуела - каже чувени голман.

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)