БИО ЈЕ БОГ И ИНСПИРАЦИЈА: Драган Стојковић Пикси о Марадони

Novosti online

26. 11. 2020. у 12:22

НАЈБОЉИ фудбалер Србије свих времена Драган Стојковић наступао је са Дијегом Марадоном у тиму света на прослави сто година енглеског Фудбалског савеза.

БИО ЈЕ БОГ И ИНСПИРАЦИЈА: Драган Стојковић Пикси о Марадони

FOTO: Nebojša Paraušić

Пикси се присетио тог догађаја, али и чувеног четвртфинала Мундијала у Италији 1990, где су њих двојица били ривали.

- Отишао је највећи, чаробњак у копачкама. Био је Бог и инспирација. Када кажем Бог, не мислим то као оно када за некога сматрам "невиђен је лик, свака му част..." Марадона је био истинско божанство, рећи ће вам то у Аргентини, Напуљу... Невероватна личност у сваком смислу, харизматична. Обожавао сам га. Мислим да не постоји на планети љубитељ фудбала који га није волео. И противнички навијачи. Једноставно, ако си човек, морао си да волиш Дијега. Јако ме потресла вест о његовој смрти. Прерано је отишао - почео је причу за Блиц Пикси.

- Сећам се 1987. и обележавања 100 година енглеског фудбала, било је то годину дана после Божије руке, када је Аргентина захваљујући Марадони постала првак света. У Лондону утакмица најбољих енглеских фудбалера против тима света, у ком смо били Марадона и ја. Када се појавио, па то су биле стојеће овације. Он, наравно, увек насмејан. Имао је ту ауру око себе. Играти заједно са њим била је једна од највећих привилегија у мом животу. Мало је рећи да сам био одушевљен..."

Поново су се срели три године касније, у Италији 1990. године. Југославија и бранилац светске титуле Аргентина играли су у четвртфиналу Мундијала.

- Сећам се тог болног пораза. Знате како се загревао Дијего пре меча? У копачкама, али без пертли. Ма он је могао и бос да се загрева. Јер он је Марадона. Чудо од играча... У пенал серији, ја погодим стативу, нисам знао где се налазим. Било ми је лакше када је и Марадона промашио. После нам је њихов голман одбранио још два ударца, испали смо. Плакао сам. Марадона ми је пришао, загрлио ме и рекао "немој да плачеш. Све је то живот. Видео сам данас колико си добар играч, имаћеш тек чему да се радујеш". Ако је нешто уопште могло да ме утеши, биле су те његове речи.

Пикси и Марадона су разменили дресове, а ту "десетку" Стојковић и дан данас чува.

- Та десетка заузима посебно место у мом музеју. Имам дресове многих великих играча, али овај је нешто посебно. Поновићу, отишао је најбољи свих времена, ово је тужан дан за целу планету - закључио је Драган Стојковић Пикси.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Slavko Šimano

26.11.2020. 18:39

Био сам на уртакмици када је Марадона лобовао Дику са центра. Сви смо спонтано устали и дуго аплаудирали. После се сетим да он није звездин играч, али касно.