ОДЛИЧАН УЧИНАК: Звезда остварила највише бодова у историји на УЕФА листи

Новости онлине

28. 08. 2020. у 18:04

ОДЛИЧАН УЧИНАК: Звезда остварила највише бодова у историји на УЕФА листи

Фото: Црвена звезда

ФЕНОМЕНАЛНИ резултати које Црвена звезда бележи у европским такмичењима у последњих неколико сезона су допринели томе да шампион Србије у овом тренутку има највећи коефицијент на УЕФА листи у историји клуба.

Црвено-бели су победом над Тираном у Албанији (0:1) и пласманом у треће коло квалификација за Лигу шампиона стигли до 25.000 бодова, што је до сада невиђен подухват када говоримо о Звезди, од када се рачуна тај коефицијент.

До сада је највише бодова имала у сезони 2002/03, укупно 22.915, али ове такмичарске године је то надмашено.

Коефицијент се рачуна на основу пет последњих сезона, а с обзиром на то да се следеће године из те рачунице бришу резултати из такмичарске сезоне 2015/16 у којој је Црвена звезда освојила 1.50 бодова, а да је победама над Европом и Тираном обезбедила 2.50 бодова, јасно је да је очекује напредак на УЕФА листи.

Уз то је екипа са Маракане и на 55. месту УЕФА листе, што је најбољи пласман српских клубова још од 1995.  године. Тиме се тим из Љутице Богдана изједначио са Лестером и Андерлехтом, а иза себе оставио европске великане попут Милана, Спартака из Моксве, ПСВ-а и друге. Подсетимо, Црвена звезда је 1991/92 била трећа на УЕФА листи, што је до сада најбољи пласман, што се стриктно позиције тиче, али не и броја бодова.

Сви ови резултати које црвено-бели бележе доприносе и напретку домаћег фудбала. Србија се тренутно налази на 19. месту УЕФА листе што се тиче броја бодова које државе на основу учешћа клубова у европским такмичењима освајају. Уколико Црвена звезда настави као до сада, није немогуће да у наредним годинама, Србија има два представника у Лиги шампиона.

С обзиром да Звезда још увек учествује у квалификацијама за Лигу шампиона, надамо се да ће тај коефицијент, као и позиција на УЕФА листи све више расти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)