У НАПАД НА 20 МИЛИОНА ЕВРА: Звезду чекају богате премије у квалификацијама за Лигу шампиона

З. Ћоровић

12. 08. 2020. у 21:11

У НАПАД НА 20 МИЛИОНА ЕВРА: Звезду чекају богате премије у квалификацијама за Лигу шампиона

Фото: Н. Параушић

УЗ елиту и гламур добија се опет и брдо пара.

Ако се домогне треће узастопне Лиге шампиона, Црвену звезду чека нова фантастична зарада. Упркос томе што је вирус корона изазвао велику финансијску кризу у свету фудбала, УЕФА ни за цент није смањила и променила премије у свим фазама европских такмичења. Као и прошле сезоне, српског првака чека 15 милиона и 250.000 евра уколико успешно преброди све четири препреке до елитног такмичења.

Наравно, пред црвено-белима су мукотрпан пут и тешке битке, овога пута у скраћеном формату такмичења. У прва три кола квалификација игра се по један меч, само у плеј-офу два. Жреб је био уз Звезду, фаворит је у прве две рунде против Европе следећег уторка, и недељу дана касније са победником меча Динамо Тбилиси - Тирана.

Самим тим што је ушла у квалификације за ЛШ, Звезда је зарадила почетних 260.000 евра, као и премију за прво коло а то је 280.000. Када по плану и свим очекивањима елиминипе Европу, следоваће јој још 380.000 евра.

Уласком у треће коло квалификација ЛШ свака екипа добија додатних 480.000. Та фаза је, што би се рекло и одскочна даска за много виши скок на финансијској лествици. Ту се и "ломе" путеви, али на трећој препреци су и ривали много снажнији. Колико јачи, зависиће и од тога да ли Звезда може да се угура као носилац на жребу. Та могућност је и даље отворена...

ЛИГА ШАМПИОНА

Старт 260.000

К1 230.000
К2 380.000
К3 480.000
К4 5 милиона (поражени)
Група 15,25 милиона
Победа 2,7
Реми 900.000
Осмина финала 9,5
Четвртина финала 10,5
Полуфинале 12
Финале 15
Освајач 4

Пласманом у четврто коло, односно плеј-оф, екипи Дејана Станковића би се отворили најлепши видици, на свим пољима. Стаза се дели на два путића, према Лиги Европе или Лиги шампиона. Плеј-оф гарантује пет милиона евра у случају елиминације, плус 2,9 милиона за пласман у Лигу Европе што је укупно, нешто мање од осам милиона евра. Све то се добија у случају да се не прође тај, последњи степеник.

У Лиги Европе, ценовник је "тањи", свака победа доноси 570.000, а реми 190.000 европских новчаница. Прво место у групи ЛЕ награђује се са милион евра, друго 500.000, а пласман у шеснаестину финала још 500.000.

Међутим, направи ли Звезда нови, велики подвиг и пласира се трећи пут заредом у Лигу шампиона, зарадиће супер-премију од 15,250 милиона евра. Тарифе су у елити остале исте, за сваку победу добија се 2,7 милиона, за реми 900.000.

Нова фудбалска бајка не гарантује и максималан профит као претходне две године. Црвена звезда је прошле сезоне зарадила око 26 милиона од учешћа у Лиги шампиона. Уз премију од 15,2 милиона, клубу из Љутице Богдана припало је још 2,2 милиона евра на име десетогодишњег УЕФА рејтинга (што је отприлике чека и сада), док је једини тријумф у Лиги шампиона, против Олимијакоса у Београду, донео 2,7 милиона евра. Око 6,3 милиона евра зарадило се захваљујући продатим улазницама за мечеве на "Рајку Митићу", иако су пакети карата били скупи и нису се сви продали.

Иако због вируса корона УЕФА није смањила награде и премије, велико је питање када ће се навијачи вратити на трибине и колико ће клубови моћи да рачунају на зараду од продатих улазница. Календар је померен у односу на претходне, нормалне сезоне, тако да групна фаза Лиге шампиона почиње средином октобра.

Не само због зараде, Црвеној звезди ће бити веома важно да европске мечеве игра пред својим навијачима. Уз пуну "Маракану" чуда се лакше дешавају и падају великани попут Ливерпула. И онда такве победе немају цену.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)