САСТАНАК УЕФА СА САВЕЗИМА: Неке утакмице ће морати да се играју на неутралним теренима у другим државама

Танјуг

06. 08. 2020. у 18:27

Представници Европске фудбалске уније (УЕФА) и генерални секретари 55 националних савеза састали су се данас путем видео конференције и разговарали о темама у вези са наставком такмичења у постојећој ситуацији, највише о клупским и репрезентативним такмичењима, као и о такмичењима млађих категорија, саопштено је из Фудбалског савеза Србије (ФСС).

САСТАНАК УЕФА СА САВЕЗИМА: Неке утакмице ће морати да се играју на неутралним теренима у другим државама

Фото: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Што се тиче клупских такмичења, разговор је био фокусиран на предстојећа квалификациона кола и дата су детаљна објашњења о недавно објављеном Анексу Правилника такмичења Лиге шампиона и Лиге Европа УЕФА за сезону 2020/21, који се бави ограничењима путовања и позитивним тестовима на ЦОВИД-19, што може утицати на наставак такмичења.

- Наглашено је да би неке утакмице морале да се одиграју у неутралним државама/стадионима и представљени су детаљни сценарији у вези са тим, а све да би се поштовале рестрикције у вези са путовањима и захтеви надлежних власти у вези са карантином. С тим у вези, УЕФА се захваљује на сарадњи националним савезима Пољске, Мађарске, Грчке и Кипра, што значи да је обезбедила локације као неутрална места одигравања, уз то да ове државе на располагање ставе неке од својих стадиона на заказане датуме утакмице, и понуде путни коридор да екипе дођу и одиграју утакмицу без ограничења.

Период за међународне сусрете у септембру је такође био тема, као и потешкоће са којима ће националне репрезентације морати да се суоче због истих ограничења. Биће потребна блиска сарадња свих екипа и УЕФА да би се обезбедило регуларно одржавање свих утакмица. У овом тренутку се не може одбацити могућност одигравања међународних утакмица у неутралним местима.

И УЕФА и национални савези су свесни важности повратка навијача на стадионе, али ситуација у Европи је тренутно веома различита. УЕФА стално надгледа развој регулаторног оквира у различитим државама и ревизија ситуације је планирана за средину августа, да би се видело да ли тренутна одлука да се све утакмице играју пред празним трибинама може макар делимично да се промени.

На крају, разговарало се и о шампионатима репрезентација млађих категорија, укључујући и предлоге да се већина ових активности помери за пролеће 2021. године.

Наредни састанак је планиран током овог месеца да би се решила нека од главних питања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РЕТКО ГА ВИЂАМО: Ана Ивановић објавила слику са оцем - уз емотивну поруку за рођендан (ФОТО)