Србија трећа на планети: Само Аргентина и Шпанија изнад нас на листи највећих извозника тренера

В. Н.

понедељак, 22. 06. 2020. у 16:46

Србија трећа на планети: Само Аргентина и Шпанија изнад нас на листи највећих извозника тренера

фото: ЕПА

Да ли је то за похвалу или не, тешко је рећи, али Србија заузима високо треће место на листи земаља које су највећи извозници фудбалских тренера.

Центар за фудбалска истраживања (ЦИЕС) објавио је да се са 34 стручњака који тренутно раде у иностранству налазимо одмах из "победника" Аргентинаца (68) и другопласираних Шпанаца (34), што су велесиле у фудбалу.

Без обзира на велики број тренера ван граница наше државе, немамо их много у најјачим шампионатима Европе. У "лигама петице", тренутно ради само бивши селектор српске репрезентације Синиша Михајловић, који седи на клупи Болоње, члана Серије А. Прошле сезоне, имали смо представника у Премијер лиги Енглеске Славишу Јокановића, међутим он је напустио Фулам и сада ради у катарском првенству.

У једној од квалитетнијих лига је Марко Николић, бивши стратег Партизана, који је у недељу дебитовао у Русији, када је са московском Локомотивом победио Оренбург (1:0). У Шпанији је Мирослав Ђукић, али у друголигашкој конкуренцији, пошто води Спортинг Хихон. Када се све сабере, највише српских тренера је у црногорској лиги (тројица), а по двојицу имамо у Бугарској, Пољској, Мађарској, Израелу, Северној Македонији, Казахстану, УАЕ и Индонезији.

Иначе, иза нас по броју стручњака преко границе се налазе Немци (27), Италијани (27), Португалци (Уругвајци) 24, Енглези (20)...

ПРВИХ ПЕТ

1. Аргентина 68

2. Шпанија 41
3. СРБИЈА 34
4/5. Немачка 27
4/5. Италија 27

ЦИЕС је радио и анализу у којој се лиги тренери највише задржавају у једном клубу. Ту је на првој позицији Велс, где стручњаци у просеку раде 943 дана. У конкуренцији 110 обрађених такмичења широм планете, Суперлига Србије је на 72. позицији, пошто ту тренерски живот на клупи тима траје 232 дана, што значи нешто мање од осам месеци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)