ФИФА МЕЊА ФУДБАЛ ИЗ КОРЕНА: Тектонске промене су спремне - нови картон је само једна од њих!

Новости онлине

28. 11. 2023. у 21:33

ФЕДЕРАЦИЈА међународних фудбалских савеза (ФИФА) решила је да се озбиљно ухвати у коштац са једним од горућих проблема овог спорта.

ФИФА МЕЊА ФУДБАЛ ИЗ КОРЕНА: Тектонске промене су спремне - нови картон је само једна од њих!

Tanjug/AP

У питању је понашање актера на терену током фудбалских мечева, па се спрема читав  низ мера које би требало да актуелну ситуацију поправе.

Портал "Новости" је решио да вам кроз три тачке прикаже какве промене можда следе, ако прођу тест-фазу:

Најпре...

Шта је тај Међународни одбор фудбалских савеза и што се он пита у фудбалу?

Међународни одбор фудбалских савеза (ИФАБ) је међународно тело које одређује фудбалска правила. Основан је још 1886. године од стране савеза из Велике Британије, где је фудбал у модерном облику и почео да се развија. Како се тек накнадно појавила светска фудбалска организација, ФИФА, онда је ИФАБ и њу укључио у свој систем, али на интересантан начин.

Иако је светска кућа фудбала кровна организација за међународна такмичења, она, када је о правилима реч, нема већу моћ него британски савези.


Наиме, када се мења неко фудбалско правило, по глас имају представници четири савеза из Велике Британије (енглески, велшки, шкотски и северноирски), а четири гласа има и ФИФА. За усвајање неке одлуке потребно да се достигне већина од шест гласова.

Шта је ИФАБ одлучио?


На годишњем пословном састанку одржаном овог уторка у Лондону, разматрано је како да се поправи понашање учесника фудбалских утакмица.
Решено је да се у сениорској конкуренцији испробају неки од новитета који су већ тестирани у млађим категоријама, а ево и који су:

Нови картон


У фудбалу већ деценијама постоје жути и црвени картон. Први као јавна опомена за озбиљније кршење правила игре, а онај други као искључење, било директно показан због недопустивог понашања на терену, било као последица два жута картона за истог актера меча. 


ИФАБ сада жели да уведе и трећи картон (боја није наведена) која би представљала својеврсно привремено искључење. У млађим категоријама, то је испробавано у појединим такмичењима као казна за безобразно понашање, најчешће у виду десетоминутне суспензије, као што привремена искључења постоје у ватерполу, рукомету или хокеју. 


Посебно ће се истражити нови начини санкционисања масовних сукоба током утакмице, но у саопштењу нису наведени никакви детаљи по том питању.

Са друге стране, за сада нема назнака да ће се примењивати "бели картон", који је пробно у појединим надметањима уведен као награда за леп, људски или фер-плеј потез.

Камера на судији


Чланови ИФАБ су "обавештени о успешном тестирању ношења камера од стране арбитара", што је урађено у млађим катаегоријама. Ово је уведено како би се, снимањем видео-записа, умањио број озбиљних непристојности усмерених ка судијама.

И, коначно:

"Капитени имају реч!"

ИФАБ је, начелно, прихватио предлог свог Фудбалско-техничког саветодавног панела, да у спорним ситуацијама само капитени екипе смеју да се обрате главном делиоцу правде.

Тиме би се, такође, порадило на смањењу бахатости појединих фудбалера, који не презају од кидисања на судије биле оне или не у праву. Судећи по том предлогу, ако би било ко осим капитена интеревнисао код арбитара, одмах би добио јавну опомену.

Дакле, могући нови картон, могуће судије које снимају шта фудбалери раде око њих и могућа забрана приласка судији због жалби, осим ако сте капитен. То су потенцијалне промене које чекају љубитеље и актере "најважније споредне ствари на свету".

Бонус видео: БУРАН УВОД У БЕРНУ: "Препуцавање" навијача Јанг бојса и Црвене звезде

 

БОНУС САДРЖАЈ

Књига о нашем асу која је изазвала велику пажњу носи назив "Новак, париске приче". Прођите уз Новака све његове емотивне тренутке у упознајте га у једном потпуно другом светлу. На 320 страница, илустрованих до сада невиђеним фотографијама, представљен је живот славног тенисера.

Кликните ОВДЕ и поручите још данас ово ремек-дело које ће вас одвести на најславније тениске терене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
НОВА СТРАТЕГИЈА: Ево шта Украјинке сада раде када морају на терен против Рускиња (ВИДЕО)

НОВА СТРАТЕГИЈА: Ево шта Украјинке сада раде када морају на терен против Рускиња (ВИДЕО)

Рат у Украјини довео је до бројних страшних последица, а ни спорт више није као што је некад био. Обично би се спортске вести везивале за то да Русија, због помеуте "специјалне војне интервенције", како она назива тај сукоб, сноси одређене санкције, али у оно мало спортова у којима такмичари из Руске Федерације учествују на међународном нивоу - дешавају се неки нови моменти.

02. 03. 2024. у 19:21

ВОЗАЧ АУТОБУСА ПЛАКАО КАО КИША: Није могао да верује шта је доживео дан пред одлазак у пензију (ВИДЕО)

ВОЗАЧ АУТОБУСА ПЛАКАО КАО КИША: Није могао да верује шта је доживео дан пред одлазак у пензију (ВИДЕО)

ВИШЕ од три деценије провео је иза волана градских аутобуса, а последњих девет бринуо је о превозу путника из Мас Саура, места смештеног западно од центра Барселоне.

01. 03. 2024. у 17:05

Коментари (3)

ОСВОЈ КАРТЕ И БУДИ ДЕО ХУМАНЕ МИСИЈЕ НА ФЕСТУ