ПИПО, ЈЕ ЛИ ТИ ЖАО БАР МАЛО? Од Светског првенства у Катару више ништа неће бити исто, ФИФА мења фудбал из корена

Новости онлине

01. 07. 2022. у 11:07

ФИФА је одлучила да на Светском првенству користи полуаутоматску офсајд технологију, уз помоћ специјалних камера постављених испод кровова стадиона.

ПИПО, ЈЕ ЛИ ТИ ЖАО БАР МАЛО? Од Светског првенства у Катару више ништа неће бити исто, ФИФА мења фудбал из корена

ФИФА

Систем ће одмах упозорити судију да ли је офсајд или не, односно смањиће се период чекања као што је сада био случај у ВАР соби. Такође, биће и 3Д анимација за навијаче на стадиону, како би видели шта се тачно дешава. Међутим, многи стручњаци сматрају да се на томе губи драж целокупне игре.

Нова технологија користиће 12 наменских камера и пратиће чак 29 тачака сваког играча, 50 пута у секунди, како би израчунала тачну позицију на терену. Такође, унутар адидасове лопте биће убачен сензор за детекцију додира у спорним ситуацијама. Сензор ће у видео собу да шаље податке чак 500 пута у секунди, омогућавајући да се јако прецизно открије тачка ударца.

Пре него што буде обавештен судија на терену, званичници ће да потврде одлуку проверавајући је у свега неколико секунди. Поента ФИФА је да се не паузира игра и одлуке доносе што брже и прецизније. ФИФА је већ испробала овај пројекат на неким својим турнирима последњих година и проценила да је Мундијал у Катару спреман за револуцију.

До турнира, заказаног за новембар, биће још неколико пута тестирана нова технологија, а сви учесници биће детаљно упознати у Дохи на састанцима 4. и 5. јула. Србија ће бити део свега тога јер ће играти у групи са Бразилом, Швајцарском и Камеруном.

Фото: М.Вукадиновић

 

Закључак, фудбал и спорт постају технологија, у ствари већ су постали са увођењем ВАР-а у свим спортовима. Неће се више поновити Марадонина рука, а онима мало млађима голови Филипа Инзагија, који су сваки пут били на ивици офсајда. Пипо ће вероватно највише жалити због нових правила као и ВАР технологије, не што и даље даје голове, већ што фудбал који је он играо и који је њега прославио више не постоји. 

БОНУС ВИДЕО: Играчи Црвене звезде отпутовали на припреме у Словенију

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БЕЗ ВЕЧИТИХ ЗА ВИКЕНД: Партизан као Звезда, црно-бели одложили првенствени меч