ЗА БЕЖИГРАДОМ РАСТЕ КОРОВ: Стадион на којем је Партизан 1976. освојио титулу антологијским голом данас непрепознатљив

Небојша Петровић

30. 06. 2022. у 17:49

СТАДИОН "За Бежиградом" на коме је постигнут антологијски гол на утакмици Олимпија - Партизан 1976. године, данас зараста у коров и представља ругло у центру Љубљане. А некада...

ЗА БЕЖИГРАДОМ РАСТЕ КОРОВ: Стадион на којем је Партизан 1976. освојио титулу антологијским голом данас непрепознатљив

ФОТО: Архива новости

Недеља по подне. Са радија се чује: "Овај програм је као торта, ред музике па ред спорта, никад не излази из моде, Време спорта и разоноде". "Поштовани слушаоци, данас предност имају репортери из Љубљане и са Карабурме...".

- Почиње утакмица и ја видим да то на све личи осим на фудбал - присетио се актуелни заменик председника ФСС Ненад Бјековић чувене утакмице у Љубљани због које је заувек остао у срцима навијача Партизана

ФОТО: Архива новости

- Влатко Марковић је тренер Нице и шаље председника клуба да ме гледа против Олимпије. Овај прекида летовање на Крку, долази на стадион, али човек нема шта да види. То је рат, јурњава по терену, ударање, превијање... Званични спикер јавља да Хајдук води 1:0. Ови наши скачу са клупе: 'Лажу, играј!' Макса не свира класичан пенал над Моцом у првом полувремену. Гајица Ђуровић не зна где бије. Не сме никога да пипне. Ништа ми није јасно. Питам га: 'Шта глумиш?', он одговара: 'Макса ми запретио да ће ме искључити ако било кога такнем'. Ја одлепио: 'Чекај, бре човече, да ли си ти нормалан! Пусти Максу, ја ти гарантујем да ти не сме ништа, играј фудбал'". Шта вреди. У Љубљани ни "ф" од фудбала:

- Половином другог дела, спикер јавља: '2:0 за Хајдук'. Ми у депресији. Дај само да се заврши и да идемо кући. Тома се дере: 'Играј бреее, лаааажуууу!' Ми више не знамо ни да ли се уопште игра на Карабурми". Истиче деведесети минут. Хајдук је ремизирао. Смоки Самарџић је испунио обећање да ће његов ОФК одиграти максимално поштено против Сплићана. Сада је све на Партизану и...

- Луштица се опраштао од Олимпије и наша утакмица је почела бар десет минута касније. Зато се стекао утисак да је трајала вечно. Ја видим, готово. Не можемо ништа. Далановић брани немогуће. Добио је 'десетку' у свим новинама. Нема никакве вајде од тога што је кум са Завишићем. Бришем зној са чела и размишљам у себи: 'Убићу Завишу после утакмице'".

Колега Стојиљковићу, да ли је завршено на Карабурми? 

- Јесте, 1:1. Хајдук је надомак нове титуле. Треће у низу. Колега Анђићу, шта се дешава у Скопљу? 

- Готово је, 0:0. У Нишу ће се и наредне сезоне играти прволигашки фудбал. Испадају Вардар и Раднички из Крагујевца. 

Још само Љубљана. Јордане, да ли је Максимовић коначно свирао крај? 

- Није, али очекује се сваког часа последњи звиждук. Лопта је у ауту, Иванчевић је напустио гол, нема више времена за Партизан...".

У Београду крај, али нико не напушта стадион. На центру игралишта хајдуковци појачали транзистор до даске. Буљан, Мужинић, потпредседник Буразин, члан управе Колнаго и генерални секретар Шкрбић. Дај, Максимовићу, свирај тај крај.

- Јордан Ивановић је преносио за Радио Београд, а Иво Томић за Радио Загреб - наставља Бјековић - Томић дуго после Љубљане није смео да крочи у Сплит. Био је 'персона нон грата', само зато што је објективно преносио утакмицу. Рекао је да смо оштећени за два пенала и да је надокнада времена била по прописима. Лопта је отишла поред наше клупе, Иванча је отрчао са гола да изведе аут и ја видим пиштаљку у Максиним устима.

ФОТО: Архива новости

Судија Мкасимовић

- Приђем му и кажем: 'Молим те, али МОЛИМ ТЕ, пусти још ово'. Иванча баца Гајици, овај додаје до Ненада Стојковића и Неша на палац па у шеснаестерац. Моца стоји лево од мене и дере се на Стојковића што му није додао. Слушам Моцу, гледам Нешу, чекам последњи звиждук и одједном... Лопта у мојим ногама. Да ме убијеш не знам како је ту стигла". Тренуци када се пише историја: "Да сам је шутнуо како сам желео, завршила би негде под Бежиградом.


Далановић је већ залегао, скратио угао и сигурно би одбранио. Мени се копачка зарије у земљу, шутнем очајно и она цап-цап-цап, откотрља се у мрежу. Само је на тај начин могла да заврши у голу. Стоји и даље слика код мене у кафићу. Ако се задубите, видећете бусен који сам захватио уместо лопте". Лудница. ГОООЛ! Партизан шампион! Шкрбић на Карабурми разбија транзистор:

- Олимпија није ни кренула са центра. То су будалаштине. Што каже Тома Калоперовић, да су се жалили, меч би се регистровао 3:0 у нашу корист. Ограда је пала и навијачи су ушли на терен. Једва смо живе главе извукли.


Повратак у Београд редовном линијом. На Сурчину лудница:

- Фешта. Око хиљаду навијача на аеродрому и шпалир целом дужином ауто-пута. Све до нашег стадиона. Као Титу, када се враћао са службених путовања.


Београдска звона звоне... Партизан 50, Хајдук 49, Динамо 44, Звезда 40.

- Тек сада, после толико година, схватам значај титуле из 1976. Да није било Љубљане, ко зна где би данас био Партизан - закључио је Бјековић.

Стојковић: "Оспособити бар за децу"


ДРАГАН Стојковић Пикси, селектор Србије, недавно је гостовао у Љубљани са националним тимом и присетио се ранијих времена.

- Љубљана у мени буди предивне емоције. Увек је лепо вратити се овде и срести старе пријатеље. Једина ствар која ми се не свиђа је стање у коме сам затекао стадион Бежиград. Прошли смо поред њега на путу ка нашем хотелу "Аустрија тренд" и заиста сам остао затечен. Волео бих да га Словенци једног дана среде, реконструишу и оспособе за игру. Ако ништа друго, бар да деца на њему уче прве фудбалске кораке - рекао је Стојковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УЗАЛУД ЈЕ ЗВАО ЈУВЕНТУС: Партизан обрадовао гробаре - црно-бели обезбедили важан потпис!