СРБИЈА У СВЕТСКОМ ВРХУ: Хрватска ипак испред, ево које земље извозе највише фудбалера

Novosti online

18. 05. 2022. у 20:39

МЕЂУНАРОДНИ центар за спортске студије (ЦЕИС) урадио је једно занимљиво истраживање на тему броја фудбалера које земље света дају у иностранство. Анализа је урађена на бази 135 најјачих лига, а иако и даље у врху Србија је забележила највећи тренд пада, од чак 15 одсто у односу на последње истраживање из 2017. Сада пет година касније претекли су нас Енглези, Немци, Шпанци, Колумбијци па и Хрвати

СРБИЈА У СВЕТСКОМ ВРХУ: Хрватска ипак испред, ево које земље извозе највише фудбалера

ФОТО: АП

Наиме, пре пет година имали смо 69 фудбалера више у печалби, у Европи су само Французи били испред нас. Србија данас извози 379 фудбалера, а на првом месту је убедљиво Бразил са 1219 фудбалера у иностранству.

Испред Наше земље налази се Енглеска са 525, што је до пре неколико година било незамисливо, јер је једна од карактеристика за "колевку фудбала" била да њени играчи остају на острву. 

Немачка такође бележи раст, који је објашњен тиме да је све више играча са турским коренима, који су одрасли у Немачкој па је њихова постојбина примамљива за повратак. 

После Немаца са 441. играчем следи растуће колумбијско тржиште, које даје 425 играча у иностранство. Шпанија са 409 и Хрватска са 400 фудбалера завршавају листу земаља испред Србије. 

Ако би се посматрао број фудбалера који наступају у иностранству по броју становника земље, Хрватска би са 3.8 милиона становника била на првом месту на свету.

БОНУС ВИДЕО:  Суперлига Србије у врху најгрубљих лига на свету, како стоје остали?

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)