ХРВАТИМА СМЕТА САМО ЈЕДНО: Коментарисали нови грб Србије, а не знају историју (ФОТО)

Novosti online

16. 03. 2022. у 21:59

ФУДБАЛСКА репрезентација Србије на наредном Светском првенству у Катару имаће нове дресове, али не само то већ и са новим грбом на грудима наших "орлова".

ХРВАТИМА СМЕТА САМО ЈЕДНО: Коментарисали нови грб Србије, а не знају историју (ФОТО)

Tanjug/AP

На првенству у Катару које ће се играти новембра месеца Србија ће носити дресове са новим грбом, четири слова с замениће орао. То је потврђено на седници Извршног одбора ФСС.

Промена на дресу наших фудбалера изазвао је велику пажњу и у Хрватској.

Наиме један од најпознатијих хрватских портала "Индекс" је овако испратио промену на дресу наших фудбалера:

- Србија ће на Светском првенству у Катару играти са новим грбом. Амблем који је потврдио извршни одбор тамошњег савеза одмах је изазвао полемике. Није чудно што су на њему историјски симболи Србије - двоглави бели орао, оцили, и црвени штит - него што су се тамо нашли љиљани. Они су повезани са Босном, а били су на њеним, у последње време, заставама и грбовима Босне и Херцеговине.

Оно што у Хрватској, изгледа, не знају, то је да су се као хришћански мотив, љиљани у хералдици још од Средњек века чврсто везивали за мајку Исуса Хрста и означавају изабраност, непорочност Богородице. Спој три латице у горњем делу хералдичког цвета симболише Свето Тројство, а симболика љиљана огледа се и у бројним стиховима Старог и Новог завеета.

У средњовековној Србији, мотив љиљана налазио се на краљевским регалијама, манастирским фрескама, новцу... Али, некоме је то, изгледа, досад било непознато, па отуда и поменути коментари хрватских медија.

БОНУС ВИДЕО: ДЕВОЈЧИЦЕ ЖЕЛЕ ДА ИГРАЈУ ФУДБАЛ: Тим менаџерка женске фудбалске селекције Бојана Веселиновић

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ХРВАТСКА ГЛЕДА И НЕ ВЕРУЈЕ: Здравко Мамић одушевљен Србима: Они су друга димензија, да их имамо у екипи - били бисмо у финалу!

ХРВАТСКА ГЛЕДА И НЕ ВЕРУЈЕ: Здравко Мамић одушевљен Србима: "Они су друга димензија, да их имамо у екипи - били бисмо у финалу!"

ХРВАТСКА и Бразил играју у четвртфиналу Светског првенства у фудбалу, а уочи те утакмице хрватска јавност са пажњом је пратила шта је о учинку који је Србија имала у Катару говорио Здравко Мамић.

08. 12. 2022. у 16:56

Коментари (2)

УНИЦРЕДИТ ПОДРШКА МАЛИМ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА: Бизнис клијентима УниЦредит Банке Србија омогућен Тап он Пхоне - терминал на мобилном телефону