КАТАР КРУНА ГЕНЕРАЦИЈЕ: Репрезентацију Србије и ФСС у 2022. очекују велики догађаји, а највећи је Мундијал

Недељко ИЉУКИЋ

03. 01. 2022. у 22:01

ЛОПТА стоји у Србији, фудбал ће се котрљати поново тек од 12. фебруара, а иза кулиса велике сцене, али и "испод радара", дешавају се многе ствари које ће обележити 2022. годину. Фудбалски савез Србије, као и нашу најбољу селекцију, очекује неколико догађаја од којих ће бар два бити на одређени начин судбоносна. За оне који седе по канцеларијама на Теразијама 3 и 35 (руководство и администрација), али и за оне који се својим послом баве у Спортском центру у Старој Пазови.

КАТАР КРУНА ГЕНЕРАЦИЈЕ: Репрезентацију Србије и ФСС у 2022. очекују велики догађаји, а највећи је Мундијал

Tanjug/AP

На овој адреси ће селектор Драган Стојковић са својим стручним штабом већ половином марта почети да црта и пише гломазно дело под насловом "Операција Катар". И много више погледа биће уперено у Пиксија и његове играче, него у људе са "ташнама и машнама" који су већ по кулоарима, од севера до југа Србије, почели да воде своју борбу за позиције.


- Ево вам га председник - показао је Драган Стојковић прстом на Ненада Бјековића када је у свлачионици у Лисабону увелико трајало славље играча после историјске победе и пласмана на Мундијал у Катар следећег новембра.


Ову Пиксијеву реченицу многи су већ протумачили као чињеницу која би, логичним следом догађаја, требало да донесе неопходан мир на Теразије 35. А тамо мира нема још од марта прошле године када је Славиша Кокеза поднео неопозиву оставку на функцију председника ФСС.


Али, обичан фудбалски свет много више занима на шта ће репрезентација да нам личи ове године. Хоћемо ли играти нападачки фудбал као у квалификацијама за Светско првенство? Хоће ли Тадић, Митровић, Сергеј, Влаховић и остали остати "казнена експедиција" за мале и мало веће тимове? Хоће ли се у Катару десити тако дуго чекана катарза српског фудбала? И коначно, хоћемо ли од сасвим обичних учесника постати битан фактор у светском фудбалу и селекција коју више нико не жели у својој групи?


- Не задовољавам се малим стварима и тренутним резултатима. Наш задатак је да напредујемо из дана у дан и да стално идемо напред. Направили смо велики успех пласманом на Мундијал, пре свега јер смо веровали у себе. Онда и због тога што поседујемо огроман индивидуални квалитет који су играчи успели да преточе у сјајан тимски дух и игру на терену. Зато смо и отишли на велико такмичење крупним корацима и у великом стилу. Рекао сам пре одлучујућег меча у Португалији да желимо директан пласман у Катар и то смо урадили. Знам шта желимо и шта ћемо да урадимо на Светском првенству, али нећу сада да вам причам о томе - извукао је пре неколико дана осмех на многим лицима селектор Стојковић, док је позирао са "златном лоптом", којом је позлатио све што је урађено у 2022. години.

ОПТИМИЗАМ  Александар Митровић и Драган Стојковић  / Tanjug/AP


Пиксија и његов тим у марту чекају два пријатељска меча, у јуну почиње нова сезона Лиге нација утакмицом са Норвешком (2. јуна), а ово такмичење ће бити говотово у септембру. "Орлови" су у групи још са Словенијом и Шведском. 


А онда, од 21. новембра до 18. децембра 2022. у Катару, у необичном зимском термину Србија ће бити учесник СП на које се пласирала раније него што су многи очекивали. Жреб за највећи светски спортски догађај, после Олимпијских игара, одржаће се 1. априла ове године у Дохи. Испада да неће проћи месец у години испред нас у којој неће бити фудбалских вести. Ваљало би да коначно буде много више оних добрих!

Важни датуми у 2022.

Април: избори у ФСС

21, 29. март: два пријатељска меча
1. април: жреб за СП у Катару
2. јун: Србија - Норвешка (ЛН)
5. јун: Србија - Словенија
9. јун: Шведска - Србија
12. јун: Словенија - Србија
24. септембар: Србија - Шведска
27. септембар: Норвешка - Србија
4, 12. октобар: два пријатељска меча
10. новембар: пријатељски меч
21. 11 - 18. 12: СП у Катару

Бонус видео: Душан Тадић - најбољи фудбалер Србије у избору капитена клубова

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)