ЏАЈО ДОКТОРЕ, МОЦО МАЈСТОРЕ И ОСТАЛИ ТРКАЧИ: О лику и делу легенде Партизана Момчила Вукотића (ФОТО)

М. БЛАЖИЋ

04. 12. 2021. у 10:56

НЕБЕСКО царство од јуче је богатије за још једног великог фудбалског аса.

ЏАЈО ДОКТОРЕ, МОЦО МАЈСТОРЕ И ОСТАЛИ ТРКАЧИ: О лику и делу легенде Партизана Момчила Вукотића (ФОТО)

ФОТО: ФК Партизан/приватна архива/Архива Борбе

Легендарни фудбалер Партизана, један од највећих у историји клуба из Хумске, Момчило Вукотић, преминуо је у Београду у 72. години после дуге и тешке болести. Човек који је дуго био власник рекорда по броју одиграних утакмица за црно-беле остаће упамћен као непоновљиви мајстор са лоптом, а уједно и као тих, пријатан и ненаметљив човек који је увек био поштован и од стране противничких навијача.

Момчило Вукотић је рођен 2. јуна 1950. у Београду, а у Партизану је провео целу играчку каријеру дугу 16 година, са изузетком једне сезоне (1978/1979) када је играо за француски Бордо. Од малих ногу је знао само за Партизан и желео да се оствари у том клубу што је сликовито објаснио једном приликом у интервјуу за "Новости".

- Играо сам за своју основну школу. Звезда је организовала јуниорски турнир и он им је служио за селекцију, тренери црвено-белих су посматрали децу и бирали их за своју фудбалску академију. После утакмице ми је пришао тренер Звезде и рекао ми да су задовољни како сам играо и да би волели да дођем. Рекао сам му да већ тренирам у Партизану и да сам партизановац и да је то неостварљиво. Да се похвалим код оца, то сам му пренео, али ми је отац рекао:"Ако намераваш да идеш у Звезду, кући се не враћај" - подсетио се Моца.

У најдражем дресу Вукотић је одиграо 791 утакмицу и постигао 339 голова. Његов рекорд по броју игара за Партизан недавно је престигао Саша Илић (861), а када је голгетерски учинак у питању, и даље се налази на четвртом месту иза Стјепана Бобека (425), Марка Валока (411) и Мустафе Хасанагића (355). Његову величину добро описује анегдота са једног репрезентативног окупљања (од 14 колико је уписао) када је Владислав - Блеки Богићевић ушао у свлачионицу и рекао:

- Здраво Џајо докторе, здраво Моцо мајсторе и остали тркачи...

ФОТО: М. Вукадиновић

О лику и делу чувеног Моце, пре неколико година написао је књигу Јово Вуковић са истоименим називом, а и то је свакако мало како би се описала величина човека који је са Партизаном 1976. прекинуо 11-годишњи пост када су у питању титуле, а касније је успео да освоји још две (1978. и 1983). Један од оних који је сарађивао са њим и као играч и касније на релацији директор - тренер је Ненад Бјековић.

- У шоку сам, за мене је ово као да сам изгубио најрођенијег. Моца је дуго боловао, последња два, три месеца било му је баш лоше, а од његове супруге сам чуо да су га јуче одвели у болницу јер му није било добро. Био је најбољи фудбалер, а као човек још бољи! Таква је особа био наш Моца. Он је био дете Партизана и слажем се са многим констатацијама навијача Партизана да је био највећи играч у историји нашег клуба.

Непревазиђен на терену, као и ван њега. До последњег дана Партизан му је био све. Ово је ненадокнадив губитак.

Вест на коју човек никада не може да се припреми на прави начин, као гром из ведра неба је погодила и његовог саиграча из седамдесетих година Илију Завишића.

- Много ме је погодила ова вест. Нисам очекивао да ће тако брзо да оде. Он је за мене сигурно најбољи фудбалер Партизана и најбољи човек. Моца је синоним Партизана. Играли смо заједно седам, осам година, имао сам ту част да будем део тима у којем је био он. Привилегија је у сваком смислу била делити свлачионицу са њим.

Место и време сахране Момчила Вукотића биће накнадно саопштено.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)