ЗОРАН ЛАКОВИЋ: Пикси је подсетио златне "орлиће" да имају шампионски ДНК

НЕБОЈША Петровић

02. 12. 2021. у 14:00

ЈЕДНОЈ од најзанимљивијих утакмица последње рунде квалификација за Светско првенство између Португалије и Србије у Лисабону присуствовао је и директор Националних асоцијација УЕФА Зоран Лаковић:

ЗОРАН ЛАКОВИЋ: Пикси је подсетио златне орлиће да имају шампионски ДНК

Фото: Н.Петровић

- Испунио сам обећање које сам дао Пиксију када је пре двадесетак дана посетио наше просторије у Ниону. Рекао сам му да ћу сигурно доћи у Лисабон и гледати утакмицу уживо, иако бих због природе посла и функције коју обављам у УЕФА требало да будем неутралан - рекао је Лаковић нашем репортеру дан пре утакмице.

Том приликом је признао да има много леп осећај по питању резултата и коначног епилога квалификационог циклуса за Катар 2022.

- Ова генерација зрачи победничким менталитетом, има неки нови ДНК и пуно обећава. Играмо против великог противника, имаћемо једног од најбољих судија на свету и све услове за једну врхунску фудбалску представу. Верујем у победу, а ако се то не деси, нема места за панику, ту је март. Ова селекција предвођена Драганом Стојковићем сигурно иде на Светско првенство.

Као део руководећег кадра који је осмислио пројекат и активно учествовао у походу наших омладинаца на европску и светску круну, Лаковић је и даље емотивно везан за златне "орлиће" који су у Литванији 2013. и на Новом Зеланду 2015. године исписали најлепше странице историје српског репрезентативног фудбала.

Фото: Н.Петровић

 

- Златни "орлићи" су освајањем трофеја у Литванији и на Новом Зеланду стекли победнички карактер и драго ми је што су сада носиоци игре у А репрезентацији. Долазак Стојковића на место селектора може само да им буде додатни стимуланс и да изазове још позитивнији ефекат. Пикси је пронашао хемију, Србија игра допадљив фудбал, никога се не плаши и храбро граби ка Светском првенству. Будућност српског фудбала је светла и није зависила искључиво од резултата утакмице са Португалијом. Сви кажу да је селектор усадио момцима менталитет победника. Ја бих рекао да их је само подсетио да имају шампионски ДНК и да морају да га искористе на најбољи могући начин.

Харизма и позитивна енергија Драгана Стојковића имали су пресудан утицај на препород српске репрезентације, која је само годину дана после краха са Шкотском у баражу за Европско првенство осветлала образ и потпуно повратила поверење читаве нације:

- Ја то могу да потврдим јер сам се лично уверио када је Пикси био гост код нас у Ниону. У коју год канцеларију да је ушао, рекао је "Србија сигурно иде на Светско првенство". Он је рођени победник, има победнике у екипи који су већ осетили драж великих тријумфа у млађим категоријама и сада би требало да се потврде и на сениорском плану. Имамо велики број младих играча у екипи и добро је што их селектор није превише оптеретио важношћу утакмице, иако је меч са Португалијом био један од најважнијих за наш фудбал у последњих десетак година. Видео сам по изјавама тих момака да су већ попримили Пиксијев менталитет, да су зрачили оптимизмом и да се нису уплашили реномираног противника.

ПРОТИВ СП НА ДВЕ ГОДИНЕ

ЗА разлику од ВАР-а који је по мишљењу већине стручњака унапредио фудбалску игру, идеја Арсена Венгера о Светском првенству на сваке две године узбуркала је спортску јавност у целом свету и изазвала искључиво негативне реакције.

- Видео-технологија и та додатна опција провере свима нама даје могућност да се боље концентришемо на утакмицу и да више уживамо у спектаклу. Мада, ВАР смо имали и на Светском првенству у Русији, па није баш функционисао како треба. Надам се да ће тај систем временом бити све бољи и ефикаснији. Што се тиче Светског првенства на сваке две године, то је јако лоша идеја, нарочито за европски фудбал. И то није само моје мишљење, то је мишљење свих 55 националних асоцијација које су чланице Европске фудбалске уније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)