ФУДБАЛ ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ИСТИ! ФИФА донела нову одлуку о офсајду, ово ће потпуно изменити све

Д. Н.

29. 11. 2021. у 14:54

ФУДБАЛ би ускоро могао да доживи историјску промену, а она је данас и образложена.

ФУДБАЛ ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ИСТИ! ФИФА донела нову одлуку о офсајду, ово ће потпуно изменити све

ФИФА

Подсетимо, ФИФА у последње време уводи неколико промена, једна од предложених је да се Светско првенство игра сваке друге године, али се промене уводе и у самој фудбалској игри.

Једна таква промена названа је "полуаутоматизовани офсајд" и она ће почети да се примењује сада, испрва у виду тестирања, а онда, ако све протекне како се у светској кући фудбала надају, од 2022. и на свим осталим великим надметањима.

Али, шта уопште значи "полуаутоматизовани офсајд"?

Најпре треба подсетити да је, до увођења било какве технологије у фудбал, за одређивање да ли се играч тима који напада налазио у недозвољеној позицији када му је лопта упућена био задужен линијски судија, који је подизањем заставице офсајд сигнализирао главном арбитру.

Пре неку годину је, одлуком о формирању Видео-асистент судија (ВАР), формирана судијска канцеларија у којој се прати меч који је у току, а ВАР-арбитри могу и треба да, прегледањем снимака, помогну главном судији око неког спорног догађаја. Па и офсајда. Али, то прегледање уме да потраје, а на крају се ипак сводило на то шта људско око, на основу снимка, види као недозвољену позицију, што није увек 100% тачно.

Управо су одсуство стоодстотне прецизности, као и предугачко трајање док се снимак евентуалног офсајда анализира довели до једне мале, али праве фудбалске револуције. И, ту на сцену ступа "полуаутоматизовани офсајд", а редакција "Новости" је решила да вам на прилично једноставан начин представи ову фудбалску новину.

ФИФА

О њој је прилично детаљно говорио директор ФИФА за фудбалске технологије и иновације Јоханес Холцмилер, а кључне информације су следеће:

- Испод сваког крова стадиона биће постављене посебне камере. И ми ћемо, уз помоћ ове технологије, снимајући покрете свих екстремитета и то свих актера фудбалског меча, да прикупљамо 29 података о сваком играчу, 50 пута у току сваке секунде! Онда ће софтвер да обради те податке и, у случају офсајда, порука о томе ће аутоматски бити послата ВАР-канцеларији. Дакле, не главном арбитру, већ његовим помоћницима који су задужени за видео-технологију. Зато и зовемо све ово полуаутоматским офсајдом, јер је ВАР тај који треба да прегледа и потврди да ли је дошло до активирања играча из недозвољене позиције. Онда из ВАР-канцеларије главног арбитра обавесте о томе да ли је било офсајда или није било - истиче Холцмилер.

Томе је додао и следеће:

- Нас је пандемија коронавируса спречила да малтене било какво тестирање обавимо у 2020, али ево, сада то полако успевамо. Притом, имамо два фокуса. Једно је моменат упућивања лопте, за који се надамо да ћемо, уз помоћ технологије, идентификовати тачан тренутак када је лопта кренула напред. Други фокус је да тачно идентификујемо да ли је гол-линији ближи неки део нападачевог тела или тело другог најближег играча тима који се брани. Надамо се, да ћемо, уз помоћ технологије, то и успети. 

ФИФА

Технологија на фудбалској утакмици
"Главна одлука је у рукама главног судије"

Када је, за потребе ФИФА телевизије, чувени италијански арбитар Пјерлуиђи Колина, који у светској кући фудбала сада и ради на побољшању суђења, упитан "како је могуће поверити све то вештачкој интелигенцији", јер офсајди могу да буду и активни и пасивни, лопта до нападача може да дође и ако је намерно или случајно њом играо дефанзивац, он је одговорио овако:

- Лако је са гол-технологијом, ту је све или црно или бело: или је цела лопта прешла гол-линију, или није, па је ту стварно било лако пронаћи аутоматизовано решење. Код офсајда се морају анализирати не само позиција играча, већ и његов утицај на игру, а управо та одлука остаје у рукама главног судије. Дакле, лична одлука арбитра по питању недозвољене позиције не само да остаје на снази, већ је она кључна и коначна - поручио је Пјерлуиђи Колина.

Утврђивање офсајда / Фото: ФИФА

Како, дакле, функционише "полуаутоматизовани офсајд"?

У делићу секунде, када се офсајд деси, компјутерски систем то аутоматски јавља ВАР-судији. Он само провери:

1) да ли је до активирања играча из недозвољене позиције дошло, као и, ако се активирао,

2) да ли му је лопту додао саиграч (што је недозвољено, односно офсајд), или је лоптом претходно играо одбрамбени играч и - то се, свега неколико секунди касније, јави главном арбитру. 

Кад ће се примењивати "полуаутоматизовани офсајд"?

ФИФА Арапски куп се одвија овог новембра у Катару и на њему се први пут примењује ова технологија, а сви стадиони на којима ће се играти утакмице већ су опремљени поменутим "камерама за офсајд".

Ако све протекне како треба, ова технологија ће се користити и на свим наредним великим такмичењима, почев од Светског првенства чији је домаћин 2022. управо Катар, а на који се пласирала и фудбалска репрезентација Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)