МАРАДОНА С ИСТОКА? Кустурица размишља да Пиксијев живот пренесе на филм

НЕБОЈША Петровић

25. 11. 2021. у 12:00

У СУРДУЛИЦИ је прошле суботе представљен мурал који је посвећен Драгану Стојковићу Пиксију, на којем се поред селектора Србије налази и један од најбољих фудбалера свих времена - Дијего Армандо Марадона.

МАРАДОНА С ИСТОКА? Кустурица размишља да Пиксијев живот пренесе на филм

Фото: Н.Петровић

У ексклузивној изјави коју је нашем репортеру у Лисабону дао Емир Кустурица, једно од питања односило се на идеју да славни режисер почне са снимањем још једног филма са спортском садржином - овога пута о човеку коме је легендарни председник Олимпика из Марсеља Барнар Тапи дао надимак "Марадона с Истока".

- Пикси је човек који има филмску причу, био је вансеријски фудбалер и сва је прилика да ће и као тренер достићи високе домете. За мене је врхунац његовог мајсторства онај гол против Шпаније на Светском првенству у Италији 1990. године, када је лажњаком покосио Мартина Васкеза и дао гол Зубизарети - присетио се Кустурица и наставио са хвалоспевима на рачун једног од најпопуларнијих фудбалера у нашем региону:

- Један је од ретких у свету фудбала који је успео да споји и једно и друго, да после бриљантне играчке каријере настави са успесима и на тренерској клупи. Што се тиче филма, зашто да не. Једног дана. Одлична идеја. Допада ми се и наслов, мада ми је драже "Марадона из Ниша". Или још боље, "Марадона из Ниш" - нашалио се аутор чувеног ремек-дела о животу и каријери Дијега Марадоне.

Фото: Н.Петровић

 

По природи вечити оптимиста, Кустурица је констатацијом да на Роналда уопште не рачуна као потенцијалну опасност по гол Србије, још пре утакмице наслутио развој догађаја на стадиону Бенфике.

- Дуго нисам био у прилици да уживам у овако доброј игри српске репрезентације. Одличан избор играча, сјајна атмосфера, постојали су сви предуслови за позитиван резултат. Фудбал је спорт у коме појединац не решава победника, сви играју и сви се питају. Овај тим је нешто најбоље што смо имали у последњих 20 година. Пикси је пронашао "квинт", да се игра лако, да се не компликује. На кратке лопте и прецизне пасове. Сушта супротност онога што смо гледали на последњем Светском првенству, када се лопта дувала напамет, па где падне. Ово је сада паметна тактика човека који зна фудбал - у свом стилу је Кустурица објаснио тајну успеха српске репрезентације под вођством Драгана Стојковића Пиксија.

БОНУС ВИДЕО

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПИКСИ - СВЕ ЗА ДЕСЕТ: Стојковић таксиста, Дејо угоститељ