ХЕРОЈ ИЗ СПЛИТА ЗА "НОВОСТИ": Нека ми је Митар помутио славу

М. Блажић

16. 11. 2021. у 10:36

У ДЕЦЕМБРУ 1983. је Младен Делић викао колико га глас носи "Радановић, Радановић" када је дефанзивац Југославије у 91. минуту одвео плаве на Европско првенство у Француској.

ХЕРОЈ ИЗ СПЛИТА ЗА НОВОСТИ: Нека ми је Митар помутио славу

Фото архива ВН

На идентичан начин је Гојко Андријашевић у недељу увече био у прилици да испрати Митровићев хитац у 90. минуту, који је Србију послао у Катар, а фаворизоване Португалце у неизвесност баража.

Јунак луде сплитске фудбалске ноћи Љубомир Радановић у разговору за "Новости" каже да га је спектакуларна победа на Стадиону светлости умногоме подсетила на историјску победу против Бугарске (3:2) којом је оверен пласман на континенталну смотру фудбала.

- И овај коментатор наш је био збуњен, није знао да ли је Митровић или неко други. Ето, сад ћу ја мало да паднем у заборав, шалим се, наравно. Ово је Светско првенство, оно је било Европско. Сад би имали још неку шансу, тада је нисмо имали. Нека Митар и ја сада делимо славу по пола, немам ништа против - уз осмех је почео причу о фантастичној лисабонској ноћи Радановић.

Посебно признање, по речима некадашњег фудбалског аса, уз Митровића иде на рачун његовог саиграча из репрезентативних дана, а сада селектора Србије Драгана Стојковића Пиксија.

- Стварно одавно нисам гледао Србију у таквом издању, не због победе, могла је и да дође и да не дође, срећом, дошла је. Португалци су познати по много бољој игри, све би било тешко без Пиксија. Са неким другим тренером би сигурно било теже "уштоповати" их на онако импресиван начин. Није ме изненадио, увек је био такав да преузме одговорност кад је најтеже. Ништа сада није збрда-здола као раније, јасно се виде све контуре. Ако овако наставе, неће успех бити само квалификација, ако задрже тај менталитет могу далеко да догурају. Резултат је супер, али игра, концепција, приступ, да надиграш Португалце на средини терена. Посед лопте био на нашој страни, мислим 60-40. Не знам која би екипа могла да има толики посед у Лисабону.

Изостављање Александра Митровића из стартних 11 је, по мишљењу Љубомира Радановића, још један доказ Стојковићеве самоуверености и харизме.

Фото архива ВН

 

- Требало је то све посложити, није баш лако почети без Митровића, па играти са два шпица, на крају и са три. Да то није урађено питање да ли бисмо дошли до ситуације да победимо. Није случајно то што је баш он дао гол. Сигурно му није било мило, с обзиром на репутацију, да крене са клупе. Показао је да је гол играч који живи за гол, има сјајан осећај за простор. Све честитке.

Потпуно неутралисање Кристијана Роналда је представљало одличну основу за подвиг до ког је Србија стигла голом Митровића у 90. минуту.

- Није било Роналда, јер смо играли јако добро, нарочито Страхиња Павловић. Он је био блокиран ту, али види се да је изгубио брзину. Има тај осећај за гол и даље, приметно је, ипак, да је на силазној путањи, то се посебно види у дуелима један на један. У пензију се иде зато што се изгуби брзина, а не знање.

После победе остварене на овакав начин, против оваквог противника, неизбежно је да апетити значајно порасту. Пиксијев некадашњи саиграч из националног тима не сумња да ће до новембра наредне године и у тих месец дана селектор све "каналисати" на најбољи могући начин.

- Еуфорија је, што је и нормално, а сада би требало имати амерички дух. Где год се иде, иде се на прво место, па видети шта ће донети. Ако тако идеш, онда можеш да будеш и трећи, четврти, што је фантастично. Морамо ићи храбро и знам да ће бити тако, јер Пиксију није својствено да се плаши. Такви бивши играчи праве разлику, они на великим утакмицама никада не паниче. Пресрећан сам и надам се да ће бити још много радости - закључио је Радановић.

БОНУС ВИДЕО

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)