ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ЗАТВОРА ПРЕТИ ИНФАНТИНУ? "Спреј скандал" дрма ФИФА

Novosti online

28. 10. 2021. у 15:45

ПРЕДСЕДНИК ФИФА Ђани Инфантино део је великог скандала који дрма фудбалски свет.

ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ЗАТВОРА ПРЕТИ ИНФАНТИНУ? Спреј скандал дрма ФИФА

Фото: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA

Све је могло уредно да буде спречено, а потекло је од кршења патентних права, пажњу јавности скренуо је аргентинског "Ла Национа" који је објавио текст са насловом: "Затвор за председника ФИФА Ђанија Инфантина", преноси "Блиц".

У тексту се повлаче паралеле између Светске фудбалске федерације и мафије, реч је о примени Аеросола, спреја који судије користе при обележавању места извођења прекида. 

Иницијална каписла за овакав текст је управо фудбал у Аргентини. Како наводе, локални новинар Пабло Силва је осмислио спреј којим се место одакле се прекид изводи, односно где стоји "живи зид" обележава. Употребљен је те године на мечу друге лиге Аргентине од стране тадашњег једног од челника ФИФА Умберта Грондона. 

Идеја је брзо заживела широм света, а Инфантино се терети да је Инфантино кршио патент незаконитим преузимањем идеје, те су Силва и његов партнер Хаине Алемање тражили одштету. 

Суд је пресудио у њихову корист, а ФИФА мора да им исплати обештећење од чак 100.000.000 евра као ошдштету за украдено ауторско дело. 

Међутим не ради се само о новцу, за овакав злочин казне у Бразилу се могу кретати од једне до четири године затвора.

"Проналазачи" су тврдили, суд потврдио, да су њих двојица након првенства света имали договор са бившим челницима ФИФА Хулиом Умбертом Грондоном и Јосефом Блатером о службеној употреби аеросола у замену за 40 милиона долара, али је након "Фифагате скандала" и смрти Грандоне проблем застао с овером на законској основи.

Упркос свему је ФИФА наставила да користи спреј током утакмица што је довело до парнице, најпре уочи Светског првенства 2018. у Русији.

И поред пресуде бразилског суда који је још тада спречио кориштење аеросола, ФИФА је већ под водством Инфантина одлучила да га користи. Ту је Инфантинов удео у причи.

БОНУС ВИДЕО 

 

ПРАТИ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)