ПОСТХУМНО ПРИЗНАЊЕ ЛЕГЕНДИ: Београд добија улицу спортског новинара Марка Марковића

Новости онлине

25. 10. 2021. у 15:17

Жумберачка улица у београдској општини Чукарица биће преименована у улицу чувеног спортског новинара Марка Марковића, док је једна од улица на Палилули добила име Нова вучевска, одлучено је данас на седници градског парламента.

ПОСТХУМНО ПРИЗНАЊЕ ЛЕГЕНДИ: Београд добија улицу спортског новинара Марка Марковића

Фото архива ВН

Марко Марковић рођен је у Лесковцу 1935. године, а новинарством почео да се бави 1957. године.

Највећи део каријере провео је у Радио-телевизији Београд, од 1961 до 1995, а током радног века преносио је велики број фудбалских утакмица и извештавао са 40 шампионата Европе и света и Олимпијских игара.

Учествовао је у покретању емисија Спортски преглед, Спортска субота, а био је аутор више радио и ТВ емисија о спорту, великог броја интервјуа и шест монографија.

Од 1971. до 1994. године био је аутор и водитељ култне спортске ТВ емисије "Индирект", која се није бавила искључиво актуелним догађајима већ занимљивим спортским темама обрађеним на посебан начин.

Од 1995. године радио је на телевизији Пинк, где је био уредник спортске редакције, али се у последње време ретко појављивао на послу због болести.

Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Када је реч о промени назива Нова вучевска, иницијативу за промену, односно за враћање старог назива тој улици, покренули су грађани са територије градске општина Палилула.

Како стоји у образложењу одлуке, новим називом улице, грађани градске општине Палилула желе да сачувају сећање на некадашњи назив улице, која има историјски значај.

Иначе, Вучево је насељено место у Фочи, Републици Српској и има велики значај у бици на Сутјесци јер су југословенски партизани успели да се пробију преко реке Пиве, Вучева и Сутјеске растуривши немачке снаге.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)