"ДЕБАКЛ ХРВАТСКЕ, СРБИЈА НАМ ЈЕ НЕДОСТИЖНА!" Велика фудбалска паника у комшилуку

Новости онлине

22. 10. 2021. у 22:05

ФУДБАЛ је, дуго, био такав да се Хрватска боље котирала од Србије на европској сцени, али то се сада мења.

ДЕБАКЛ ХРВАТСКЕ, СРБИЈА НАМ ЈЕ НЕДОСТИЖНА! Велика фудбалска паника у комшилуку

Aleksandar Djorovic

Томе у прилог и опширна анализа хрватског портала Индекс, која је насловљена речима: "Дебакл Хрватске. Србија нам је недотижна, а руше нас Грчка, Кипар, Чешка и Турска".

Реч је о ситуацији са фудбалским коефицијентима које државе имају на ранг-листи УЕФА, а на којој позиције одређују и која земља има колико представника у евро-надметањима клубова.

И, тај текст иде овако:

"Сан о два хрватска клуба у Лиги шампиоона и пола ХНЛ-а (хрватске лиге) у европским куповима трајао је онолико дуго колико је Динамо сам могао вући све остале клубове који испадају рано у претколима.

ХНЛ је превисоко летео на крилима свог јединог европски релевантног клуба

Када је Динамо изгубио дах, а то се управо догодило очајном игром и поразом код Рапида у трећем колу групе Лиге Европе, због чега му већ на пролеће прети претколо с гигантима или пад у трећу европску класу, хрватски клупски фудбал и њена лига спуштени су или враћени у своје реалне оквире.

Индекс.хр

Тренутна ситуација са УЕФА коефицијентима
ХНЛ се спушта у друштво Данске и Шведске, али и Македоније и Малте

Они (хрватски оквири) су у континенталном погледу јако широки. На УЕФА таблици националних коефицијената протежу се од 16. места, на којем је тренутно Грчка, па све до 50., које држи Велс.

Лиге из свих тих држава добијају по четири места у еврокуповима, и то тако да им првак иде у прво претколо Лиге шампиона, а три преостала клуба у разне фазе трећеразредне Лиге Конференција.

Фото: Новости архива/М. В.

Навијачи Црвене звезде, "делије"
 
Хрватска држи место које жели пола Европе, али неће још дуго

Хрватска с коефицијентом 24.900, додуше, још увек, захваљујући Динаму, држи 15. место на табели европских лига.

То је место највећа жеља свих лига и клубова средње европске класе јер им од сезоне 2023/2024 доноси Европу за чак пет клубова, и то тако да два иду у квалификације за Лигу шампиона, један у Лигу Европе, а два у Лигу Конференција.

Индекс.хр

Тренутна ситуација са УЕФА коефицијентима - Србија 12., а Хрватска 15.

Међутим, на половини јесењег дела европске сезоне, тачније групних фаза континенталних купова, јасно је да је Динамо у великом паду те да не може сам да Хрватској задржи 15. место с минималном предношћу и под налетима по два грчка и кипарска или три чешка и турска клуба.

Србија је недостижна Хрватској. Напада директан пласман у Лигу шампиона, а већ има два клуба у претколима ЛШ

Пре три недеље писали смо да је Србија побегла Хрватској те да Динамо не може сам против Звезде и Партизана, и то након што је Динамо победио Генк. 

Сада, док навелико размишља о 11. месту на лествици европских коефицијента, које доноси директан пласман националног првака у групу Лиге шампиона те укупно пет европских места, а готово и математички је осигурала останак међу 15 најбољих, Србија је постала недостижна Хрватској.

FOTO: M. Vukadinović

Младе присталице Партизана
 
Питање је дана када ће усамљени Динамо пасти под налетима далеко бројнијих ривала

Хрватска, пак, нема никакве шансе да задржи жељено 15. место јер Динамо само 0.200 бодова предности испред првог пратиоца брани сам, док га Грци нападају минимално удаљени и то с два клуба. Јако близу је и Кипар, од Хрватске удаљен 0.275 бодова и с такође два клуба. Чешка (24.600) и Турска (24.500) су само мало даље од Хрватске, али су им у Европи остала чак по три клуба.

Тако да је пад Хрватске испод црте и с толико жељеног 15. места у Еуропи само питање дана", наводи се у анализи "Индекса".


БОНУС ВИДЕО  Новак Ђоковић пева "Пукни зоро" - снимак о коме прича Србија
 

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)