ИСПОВЕСТ ФУДБАЛСКОГ МЕНАЏЕРА: Играчи су кварљива роба

З. Ћоровић

21. 10. 2021. у 10:00

БОЈАН Панчо Остојић је био изузетно познати кик-бокс репрезентативац и захваљујући бројним спортским познанствима и контактима брзо се пронашао и остварио у новој професији фудбалског менаџера.

ИСПОВЕСТ ФУДБАЛСКОГ МЕНАЏЕРА: Играчи су кварљива роба

Фото архива ВН

Испоставило се да му је она постала животни позив, пошто се послом агента успешно бави скоро 20 година и у том периоду је остварио стотинак трансфера.

- Од 2007. постоји агенција "Севен старс" са канцеларијом у Београду. Партнер ми је бивши репрезентативац у футсалу Милан Богдановић, заједно радимо 14 година. Све је кренуло спонтано, природно. Спортиста сам по уверењу, у глави и у телу. Увек ми је фудбал био велика љубав и кад сам завршио каријеру у кик-боксу, 2000. године сам ушао у управу Железника. Мој пријатељ Аца Булић је преузео вођење клуба две године раније, а ја сам обављао посао спортског менаџера. Док је Железник играо у Суперлиги, до освајања Купа 2004. године, водили смо га са доста успеха. Ту сам се испрофилисао, јер сам радио на довођењу и одвођењу играча. Касније сам остао само у тим водама, већ сам имао одличне конекције по свету, ширио их, правио нове - присетио се Панчо Остојић, у разговору за "Новости", својих професионалних почетака.

У овом тренутку агенција "Севен старс" има петнаестак клијената. Међу њима су Дарко Лазовић, Александар Катаи, Немања Милетић, Ненад Цветковић, Миљан Вукадиновић, Вељко Симић, Југ Станојев...

- Раније су били Душан Анђелковић, Никола Мијаиловић, од странаца Дауда, Фофана, сада је ту Ласицкас из Вождовца. Не водим евиденцију, учествовао сам директно или помогао у стотинак трансфера у последњих 20 година. Радимо на вођењу читаве каријере, или на дужи период. Најлепша су искуства када и после нечије каријере останемо са играчем у добрим односима, дружимо се више фамилијарно него пословно.

Међутим, Панчо Остојић је, како каже, као и сви агенти доживео и непријатне ситуације.

- Играчи су кварљива роба, у свету фудбала можда и у највећем проценту. То је тако, то је жива истина. Зато прво организујемо неколико састанака са играчем, да видимо да ли исто "дишемо" и у истом смеру гледамо око будућности, каријере. Ако иде неким нормалним током, онда се склапа посао. Не улазимо по сваку цену са сваким, да те не би после болела глава, јер се онда и емотивно исцрпиш.

СТАНОЈЕВ СЕ ПРЕДОМИСЛИО

ПРИМЕР Југа Станојева најбоље показује колико млад фудбалер мора да се прилагођава и буде спреман на све опције.

- Сада је играч ТСЦ Бачке Тополе, а Звезда има проценат од даље продаје. Нажалост, направио је једну грешку када му је Владан Милојевић у Звезди понудио да игра десног бека. У том тренутку није видео да му је то улазница на мала врата у Звезду, па сад, кад је схватио да је офанзивни бек-крило јака позиција, почео је ту да игра и већ је на оку бројних клубова - истиче Остојић.

Било је неколико тих главобоља, односно случајева у којима се показало колико играчи могу да се "покваре".

- Имао сам негативних искустава, у којима сам био више емотивно повређен него финансијски. То ме боли, када неко с ким си радио и проводио време, доста му помагао и утицао да напредује у каријери - чим види нешто боље за себе, лагано те "прода". Играч ако има папире, ако хоће да те превари, он то уради без пардона. После се ти са њим гањаш по суду и малтретираш... Зато се са клијентима више везујемо делима него папирима, сарадњу градимо на здравом, поштеном односу. Нисмо имали много проблема, али их је било, као и код свих других агената.

Фото архива ВН

 

Са младим играчима, поготово код нас, сарадња је још деликатнија.

- Увек сарађујем са талентима, али их не ангажујемо превише младе. Имамо дугогодишње, добро и лоше искуство са њима. Радимо само ако видимо да смо на истим таласним дужинама са родитељима и децом, јер се у већини случајева код нас наилази на неке преамбициозне родитеље који стално праве велики притисак и прескачу кораке. Наша девиза је без пресије и журбе, да радимо по спортским корацима, а не само по финансијским. Имамо лоше примере са пар играча који су прерано отишли из земље, попут Николе Аксентијевића и Немање Михајловића. Мало су се погубили у свим тим дешавањима и нису направили у каријери оно што је требало и оно што је био њихов прави квалитет. Са друге стране, наши клубови су принуђени због свакодневног живота да продају младе играче, јер су они актуелни на тржишту.

Раније је било много лакше бити фудбалски агент, ФИФА је преко ноћи деградирала ову живописну професију.

ФЕР-ПЛЕЈ МЕЂУ МЕНАЏЕРИМА

ОСТОЈИЋ наглашава да у Србији постоји фер-плеј међу фудбалским менаџерима и агенција.

- Имамо коректан и јак агентски лоби, јачи него што имамо играчки потенцијал. У принципу је доста коректна сарадња изнеђу агената. Увек се нађе заједнички језик уколико је више њих укључено.

- Полагао си испит, плаћао сваке године осигурање, прилагао папире. Добио сам лиценцу 2004. које је ФИФА 2015. укинула, па је свима дозволила да се баве овим послом. ФИФА више не штити агенте, кад дође до спора са клубом или играчем и они се сада сами брину о себи и наплаћују своја потраживања по судовима држава у којима раде. Евентуално можеш да се заштитиш на међународном суду.

Светска кућа фудбала није ништа добила тиме што је "скрајнула" менаџере.

- Укинуто је власништво треће стране, што је ФИФА највише замерала агентима који су узимали проценте и наводно износили паре из фудбала. То је била замерка, да компанија и појединац имају проценте у трансферу, јер су мега агенти попут Рајоле и Мендеша узимали велике проценте, добар део колача. Испоставило се да није тачно да су износили паре из фудбала. ФИФА је само помутила воду. Међутим, иако је струка на ветрометини, агенти су потребни и многе ствари не могу мимо њих да се заврше.

Фото архива ВН

 

Када подвуче црту после 20 година каријере фудбалског агента у Србији, Панчо Остојић ипак највише памти добре стране.

- Стално је присутан стрес, због дешавања, финансијске кризе, стања у нашем фудбалу... У читавом свету фудбал и сви ми трпимо бројне последице због короне. Боримо се са емоцијама, живцима, али колико год има проблема, много је више позитивних ствари. Упознао сам много добрих и квалитетних људи у фудбалу на свим меридијанима. Поносан сам на бројна, права пријатељства. Сем финансијских то су највеће и највредније привилегије овог посла.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)