НЕ МОЖЕ ДА ДОЂЕ СЕБИ: Тамнопута звезда фудбала сазнала да је њен предак имао 26 робова

Новости онлине

19. 10. 2021. у 16:06

СУСРЕТ са прошлошћу за неке уме да буде прилично болан.

НЕ МОЖЕ ДА ДОЂЕ СЕБИ: Тамнопута звезда фудбала сазнала да је њен предак имао 26 робова

Tanjug/AP

Алекс Скот је донедавно била звезда енглеског фудбала, блистала у Арсеналу, дала чудесан гол у финалу женске Лиге шампиона, организовала игру репрезентације, а сада је ТВ лице. 


И то прилично шокирано ТВ лице, после онога што јој се десило минулих дана.
Иако се на свом новом послу превасходно бави фудбалом, решила је да учествује у једном занимљивом документарцу чија би тема могла да се преведа као "траговима предака". И, откриће ове тамнопуте девојке, да је њен предак имао робове, потпуно ју је поразило.


Како преноси "Сан", Алекс Скот је током те емисије сазнала да је прадеда њеног прадеде, Роберт Франсис Кумбс, као житељ Јамајке, имао 26 робова, и то у периоду између 1817. и 1832.


Шокираној бившој фудбалерки, којој није било јасно како неко ко је тамнопут може да има робове, јер је то углавном било резервисано за људе беле пут, историчар је у емисији појаснио да је "њен предак био нешто светлије коже", те да је у то време "то означавало донекле повлашћени статус, па и право да се имају робови".


У сузама, ова водитељка емисије "Фудбалски фокус" је рекла:


- Не знам како бих другачије објаснила овај налет емоција који имам, осим да је то (робовласништво) противно свему ономе за шта се залажем, противно ономе што јесам. Била сам свесна да ћемо у овој емисији можда да се дотакнемо робовласништва, али сам мислила да ћу можда сазнати да су ми преци били робови, а не да су их они поседовали. 


Како преноси "Сан", бивша фудбалерка је током емисије сазнала да је њен поменути предак с једном од сопствених робиња добио двоје деце.

БОНУС ВИДЕО Нови навијачки хаос у Француској

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)