СТАДИОН "У ИЗЛОГУ" Изглед и нацрт будућег капиталног пројекта од понедељка доступан јавности

Недељко Иљукић

17. 10. 2021. у 10:00

БУДУЋИ изглед, тачна локација, као и сви пратећи објекти будућег националног фудбалског стадиона "Србија" биће у понедељак доступни јавности на презентацији коју организује Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

СТАДИОН У ИЗЛОГУ Изглед и нацрт будућег капиталног пројекта од понедељка доступан јавности

ФОТО: МГСИ


Поносно најављиван као један од капиталних националних пројеката, нови фудбалски стадион ће тако коначно из чисто теоретских коначно да почне да прелази на конкретне кораке.

Град Београд, држава Србија и ФСС су одавно одредили тачну локацију будућег стадиона у Сурчину, која ће бити непосредно уз ауто-пут "Милош Велики", а према детаљном пројекту планирано је да уз нови стадион буде узграђен и један крак железничке пруге.

- Србија је одавно заслужила модеран стадион, по највишим међународним стандардима. То више није наша пуста жеља, већ је то и наша обавеза. Уверавали су ме недавно да ћемо нови стадион да добијемо до 2024, најкасније до 2025. године - рекао је пре неколико дана селектор фудбалске репрезентације Драган Стојковић, који је истовремено открио и да ће ФСС убрзо да добије и свој нови, модерни административни центар.

Дакле, током сутрашњег јавног увида у Нацрт просторног плана подручја посебне намене Националног фудбалског стадиона биће презентована и сва планска документа која до најситнијих детаља описују изглед стадиона, приступних саобраћајница и пратећих објеката. Планирано је да осим спортске намене, будући стадион "Србија" има пратеће садржаје, од образовних, пословних, музејских, као и продавнице сувенира и спортске опреме, до тржног центра, ресторана, кафетерија. Планирано је да стадион има најмање 55.000, највише 60.000 места за гледаоце, што су стандарди УЕФА и ФИФА за велике и значајне фудбалске догађаје.

Просторним планом је предвиђено да национални стадион буде грађен на парцели од 32 хектара. Иначе, још 2019. године је потписан Меморандум по којем би Србија, заједно са Румунијом, Бугарском, Мађарском и Грчком била кандидат за организацију Првенства Европе 2028. године и светског првенства 2030. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)