ФИФА БИ ОГРОМНУ ПРОМЕНУ: Фудбал више неће бити исти

Новости онлине

20. 09. 2021. у 13:46

СВЕТСКА кућа фудбала чврсто је решена да уведе промену која ће у потпуности променити начин на који смо досад доживљавали овај спорт.

ФИФА БИ ОГРОМНУ ПРОМЕНУ: Фудбал више неће бити исти

FOTO: M. Vukadinović

Деценијама већ Светско првенство игра се на сваке четири године, а ФИФА је одлучила да своје чланице приволи да пристану на предлог да се Мундијал одиграва сваке друге године.

Из тог разлога за крај седмица заказан је састанак са представницима фудбалских савеза, лига, клубова и синдиката играча, како би се оснажила поменута иницијатива пре него што она и званично буде стављена на гласање.
Предлог да се о томе расправља поднео је ФС Саудијске Арабије у мају, али иза свега стоји Арсен Венгер, некада чувени тренер Арсенала, а сада директор ФИФА за глобални развој.

Foto AP

Арсен Венгер


Он је најавио да би се до децембра могло гласати о поменутом предлогу, коме се чврсто противе УЕФА, на челу са Александером Чеферином, као и јужноафричка конфедерација КОНМЕБОЛ, али и група елитних европских клубова.
Самит би требало да се одржи 30. септембра, када би све стране требало да јавно изнесу своје ставове "за" и "против" инцијативе, а ФИФА засада све држи под мањим велом тајне, о чему сведочи и кратко саопштење за јавност:
- ФИФА је посвећена да на том скупу буде одржана сврсисходна дебата, којој би присуствовао широк спектар учесника, укључујући и навијаче, а све како би ти разговори довели до одрживог развоја фудбала у свим регионима света, на свим нивоима.

Оно што британски медији истичу у први план, поред тога да се "неки од највећих клубова Премијер лиге противе овако драстичној промени мундијалског ритма", јесу и разлози за целу ову "Венгерову причу".

Фото: Н. Скендерија

Александар Митровић у дресу фудбалске репрезентације Србије


Наиме, ФИФА зарађује око четири и по милијарде евра у четворогодишњем циклусу, а малтене целокупан профит је везан за одржавање Светског првенства, па би та организација хтела да чешћим организовањем Мундијала увећа своју финансијску моћ.

УЕФА, са друге стране, и сама има репрезентативно такмичење које се одржава на сваке четири године - првенство Европе, релативно скоро је уведено још једно - Лига нација, а они, уз елитни клупски фудбал, доносе скоро 12 милиона евра у поменутом периоду.

Увођењем шампионата планете на сваке две године УЕФА се боји да ће "само такмичење бити обесмишљено", сигурно је да би и приходи од европских репрезентативних надметања опали, а ФИФА се притом узда у чињеницу да би многи фудбалски савези са малим успесима подржали њену идеју - јер би чешће могли да се изборе за наступ на највећој сцени, која је притом проширена са 32 на 48 мундијалских учесника.
Према Венгеровом предлогу Лига нација би била укинута, а два велика репрезентативна периода били би октобар - када би се током једног месеца одржали квалификациони турнири, односно јун/јул - када би се играло првенство света.
Да ли ће до ове револуционарне промене доћи вероватно се неће знати када се обави поменути велики састанак 30. септембра, али би тада могле бити јасније назнаке докле се с иницијативом стигло, односно на шта су све спремни њени заговорници, као и њени противници.


БОНУС ВИДЕО Натхо о утисцима са 165. вечитог дербија на коме је дао гол Звезди
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)