"ВЕЛИКИ" НА ОГРОМНОМ ГУБИТКУ: Клубови из "Лига петице" изгубили две и по милијарде евра за две године

Novosti online

24. 08. 2021. у 15:58

ПРОТИВПАНДЕМИЈСКЕ мере у земљама Западне Европе негативно су утицале на финансије целог континента, па се то у значајној мери прелило и на клубове у пет најбогатијих лига.

ВЕЛИКИ НА ОГРОМНОМ ГУБИТКУ:  Клубови из Лига петице изгубили две и по милијарде евра за две године

ФОТО: ЕПА

Ревизорска кућа КПМГ процењује да је пандемија Ковида-19 из џепа најбогатијим клубова "избила" две и по милијарде евра које иначе приходују на дан утакмице.

Од пролећа 2020. такмичења су на неко време била прекинута, а она првенства која су настављена завршена су пред празним трибинама, смањивши за 27 одсто број утакмица с публиком у сезони 2019/2020. у Енглеској, Немачкој, Шпанији, Италији и Француској, наводи се у студији КПМГ.

То је довело до значајног пада, од око 500 милиона евра у кумулативном приходу на дан утакмице (улазнице, спонзори, трговина, угоститељство), на 1.9 милијарди евра, резултати су студије.

Највише изгубили Барса и Реал

Утицај се највише осетио у Бундеслиги, која има највећи просечан број гледалаца по утакмици на свету (42.000) и која је бележила губитак од 157 милиона евра, док је Лига 1, с просеком посећености од 23.000 гледалаца по утакмици, изгубила три пута мање (48 милиона евра).

На клупској разини и у апсолутном износу, највише су изгубили Барселона и Реал Мадрид, с губицима од 39 и 35 милиона евра.

Следи тек делимичан опоравак

За сезону 2020/2021, која се готово у потпуности одвијала с празним трибинама у пет земаља, КПМГ очекује кумулативни губитак од "више од 2 милијарде евра" за ову финансијску годину (март 2021 - март 2022).

Ревизорска кућа верује да ће сезона која је тек започела понудити само делимичан поврат тих губитака.

Што се тиче пандемијских мера, оквири су различити од земље до земље, па тако Енглеска допушта стадионе пуног капацитета, док Шпанија допушта попуњеност од само 40 одсто, а италијанска Серија А 50 посто капацитета стадиона.

Друге мере, попут забране продаје хране и пића у Шпанији, такође би могле да утичу на клупске приходе, јер ће тежи протоколи за улазак на стадионе и потребне погодности представљати додатне трошкове.

(Индекс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)