РЕКОРДИ НА СВЕ СТРАНЕ: Исплатила се повећана улагања државе, највише златних медаља на ОИ од 2008.

Новости онлине

08. 08. 2021. у 12:51

СРБИЈА је ја Олмпијским играма које су ове године одржане у Токиу освојила више златних медаља него на претходним Олимпијским играма.

РЕКОРДИ НА СВЕ СТРАНЕ: Исплатила се повећана улагања државе, највише златних медаља на ОИ од 2008.

Фото АП

Ватерполисти Србије су победом против репрезентације Грчке освојили злато и својој земљи донели рекордно, девето одличје у Токију.

Злато у Токију су још освојили Милица Мандић (теквондо) и Јована Прековић (карате).

Сребро је освојио стрелац Дамир Микец, а бронзу репрезентација у баскету 3X3, теквондисткиња Тијана Богдановић, рвач Зураби Датунашвили и стрелац Миленко Себић.

Србија је 2012. године у Лондону освојила четири медаље - злато Милица Мандић, сребро Ивана Максимовић у стрељаштву и бронзу стрелац Андрија Златић и ватерполисти.

У Пекингу 2008. године пливач Милорад Чавић освојио је сребро (чувена трка против Макјла Фелпса), а бронзе Новак Ђоковић и ватерполисти.

Велики напредак су наши спортисти остварили у односу на прве игре у Пекингу, а и на пртетходне у Рију. 

Очигледно је одличним резултатима допринело и јасно опредаљење државе која је повећала улагања у спорт. Поред самих улагања, подигнуте су и награде које држава додељује олимпијцима. 

Медаље у Пекингу и Лондону су биле изједначене злато је носило 35.000 евра, сребро 30.000, а бронза 25000. У Рију су награде биле повећане за 10 хиљада евра за сва три одличја.

И онда рекордно Токио, по броју медаља, али и новцу који држава даје освајачима. Злато држава награђује са 70000 евра, сребро 60000, а бронзу 50000.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)