ОЛИМПИЈСКО ПРОКЛЕТСТВО: Најбољи тенисер планете после пораза у синглу и у миксу бориће се за две бронзе

Ђ. САМОИЛОВИЋ

30. 07. 2021. у 21:20

НАСТАВЉА се "олимпијско проклетство" Новака Ђоковића. Најбољи тенисер планете ни из четвртог покушаја није успео да дође до барем борбе за злато на највећој спортској смотри.

ОЛИМПИЈСКО ПРОКЛЕТСТВО: Најбољи тенисер планете после пораза у синглу и у миксу бориће се за две бронзе

ФОТО: АП

После бронзе из Пекинга 2008, четвртог места у Лондону 2012. и разочарења у Рио де Жанеиру 2016. и испадања у првом колу, деловало је да ће Новак у Токију коначно "прекинути". Али, то се није десило.

Прво је у полуфиналу сингла, несвојствено себи, испустио велику предсност у дуелу са Сашом Зверевом и допустио му да направи огроман преокрет - 2:1 (1:6, 6:3, 6:1), да би затим и у тандему са Нином Стојановић изгубио у истој фази турнира од руског пара Елена Веснина/Аслан Карацев - 2:0 (7:6, 7:5) у веома тесном и неизвесном мечу у којем су наши имали више шанси за тријумф који су испустили из руку.

- Ужасно. Осећам се ужасно - кратко је Новак сумирао јучерашње резултате, видно разочаран.

Више пута је понављао колико му значи када наступа за Србију и шта би за њега представљало злато у Токију. Међутим, очигледно да постоји врста притиска са којом ни наш тенисер, који иначе слови за менталну громаду у белом спорту, не може да се избори. Јер, како другачије описати пад после вођства од 1:0 у сетовима и брејка предности у другом, у окршају са Зверевом.

Ко год да је гледао ТВ пренос, био је убеђен да је Новак на ауто-путу за финале. Међутим, од тог петог гема, Немац је кренуо на све или ништа, ударао је без задршке, из свег оружја, освојио десет од 11 наредних гемова и нанео Ђоковићу засигурно један од најтежих пораза у каријери.

- То је спорт. Он је играо боље. Морам да му одам признање на преокрету. Сервирао је екстремно добро. Нисам добијао много прилика на његов други сервис, а мој сервис драстично је опао - откад сам повео са 3:2 у другом сету, нисам добијао лаке поене уопште. Игра ми се распала, мислим да је узео осам гемова. Стао сам, дао сам њему да нападне, слаб проценат првог сервиса. Нисам на Игре дошао свеж, то је прва ствар. Све што ми се издешавало ових дана само ме све више исцрпело. Дошао сам овде емотивно исцрпљен изузетно, али мотивисан и са жељом као и сви остали спортисти да донесем медаљу својој земљи - признао је Ђоковић тешког срца.

Међутим, још није све готово. Новака сутра чека још један у низу дуплих програма и борба за медаље. Не за оне којима се надао, јасно је. Прво ће од 8.00 са Паблом Карења-Бустом у синглу покушати да српском конту придода још једну "рецку", па ће са Нином против Ешли Барти и Џона Пирса из Аустралије имати још један "поправни".

Наравно, потребно је прво опоравити се од доживљеног шока, а ни сам Ђоковић јуче није имао одговор на питање да ли ће то успети.

- Не знам. Тренутно се осећам ужасно, али сутра се надам свежем почетку. Надам се да ћу се опоравити и да ћу моћи да освојим барем једну медаљу за своју земљу - казао је наш ас.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)