ИСТОРИЈСКА ШАНСА: Србија јури два места у фудбалској елити! Прилика коју српски фудбал не сме да пропусти!

Н.И

21. 07. 2021. у 08:30

СТАРТ у новој сезони европских клупских такмичења није само прилика за српске клубове да оду до Лиге шампиона или Лиге конференција. Шампион Црвена звезда се опет бори за елиту, Партизан, Војводина и Чукарички за изазове у новом такмичењу, који многи потцењивачки зову "трећа европска лига", а неколико простих рачуница каже да Србија има историјску прилику да од сезоне 2023/2024. обезбеди два места у квалификацијама за Лигу шампиона.

ИСТОРИЈСКА ШАНСА: Србија јури два места у фудбалској елити! Прилика коју српски фудбал не сме да пропусти!

ФОТО: М. Вукадиновић

Чувени УЕФА коефицијенти су ствар прецизног прорачуна, можемо слободно рећи просте математике. И ти прорачуни показују следеће: Србија се тренутно налази на 13. месту УЕФА листе националних коефицијената које клубови победама, ремијима "билдују" из године у годину. Ово је иначе најбољи пласман наше Суперлиге у 21. веку и ако на крају сезоне Србија задржи позицију у првих 15 вратиће јој се право за квалификације у Лиги Европе, а од јесени 2023. би имала и два представника у квалификацијама за Лигу шампиона. Осим тога, Србија би од тада имала једног представника више, односно укупно пет клубова у квалификацијама за европска такмичења.

Према неким рачуницама, потребно је да већ од старта квалификација за ЛШ и Лигу конференција Црвена звезда, Партизан, Војводина или Чукарички дођу у прилику да се домогну групне фазе, или још конкретније, да бар два од четири представника уђу у групну фазу једног од ова два такмичења, а да најозбиљнији конкуренти, Пољаци, Чеси, Кипрани, Хрвати или Турци не буду баш толико успешни.

ВРЕДНОВАЊЕ РЕЗУЛТАТА

УЕФА је недавно објавила да ће систем бодовања, односно победе или нерешени исходи у Лиги конференција бити идентично вредновани као у Лиги шампиона или Лиги Европе. Зато је јасна порука фудбалрима Звезде, Партизана, Чукаричког и Војводине: желимо вам само победе или ремије. Порази удаљавају српски "количник" од циља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)