ЂОКОВИЋ О ОДЛУЦИ ДА ИГРА У ТОКИЈУ: Превагнуо је патриотизам, осећај да представљаш Србију

Новости онлине

19. 07. 2021. у 10:05

Водећи светски тенисер Новак Ђоковић у опширном интервјуу за црногроску новинску агенцију МИНА, изјавуо је да жели златну медаљу на Олимпијским играма у Токију и да годину крунише тријумфом на УС опену у Њујорку.

ЂОКОВИЋ О ОДЛУЦИ ДА ИГРА У ТОКИЈУ: Превагнуо је патриотизам, осећај да представљаш Србију

ФОТО: Тањуг

Ђоковић је истакао да је у одлуци да ли или не наступити у Токију пресудио патриотизам.

Говорећи о боравку и припремама у Црној Гори, казао је да је то његова држава и његов народ, наводећи да је у ризорту имао одличне услове за тренинг, са теренима урађеним по светским стандардима.

- Осећам се као куће. Читаво своје детињство, поготово на летњим распустима, провео сам у Црној Гори. Више сам проводио времена на отвореном мору, на Светом Стефану и Будви, а сада сам се заљубио у Бококоторски залив. Ту смо са неким пријатељима, дошао сам са супругом и децом. Они су базирани неко време и остаће овде док будем боравио на Олимпијским играма у Токију - рекао је Ђоковић.

Он је најавио да ће се поново вратити у Црну Гору пред америчку сезону.

- Све је лепше кад причаш свој језик. Имам одличне услове за тренинг у Портонови ризорту, изашли су ми у сусрет. Јанко Типсаревић, који има сарадњу са тим ризортом, нахвалио ми је терене који су урађени по светским стандардима и задовољили су све оно што ми је потребно за тренинг - рекао је Ђоковић.

Он је навео да се осећа лепо, испуњено, да је пун самопоуздања због победа које је нанизао у последњих неколико месеци.

- Надам се најбољем у Токију, идем на злато - поручио је Ђоковић.

Коментаришући досадашњи ток сезоне, он је истакао да је она већ једнако успешна, као најуспешније сезоне које је до сада имао у каријери.

- Освојити три гренд слема је за мене био врхунац у тим најбољим сезонама 2011. и 2015. године. Ове године сам већ освојио прва три гренд слем турнира. Остаје УС Опен у Њујорку и Олимпијске игре. То су два највећа циља до краја сезоне. Као што рекох напорно јесте, али због низа победа које имам самоувјерен сам и имам самопоуздања - рекао је Ђоковић.

Он је нагласио да је силно мотивисан и да има додатан подстрек да представи своју државу на најбољи могући начин.-

- Циљ ми је да се докопам медаље, надамо се златне. Идем на златну медаљу, то није тајна. Онда ћу размишљати о Њујорку, да покушам да комплетирам све.

Коментаришући одлуке бројних тенисера да пропусте Олимпијске игре у Токију, Ђоковић је објаснио да је у његовом случају превагнуо патриотизам према Србији.

- Осећај када представљаш своју државу на највећој смотри у историји спорта је незамењив. Олимпијске игре су нешто посебно - истакао је Ђоковић.

Он је рекао да га не радује чињеница да ће играти пред празним трибинама, наводећи да су у Јапану на снази многе рестрикције због коронавируса.

- Легенда хрватског спорта Бланка Влашић, коју сам недавно срео, рекла ми је да се у некој будућности људи неће сећати какви су услови били и да није било публике, него ко је освојио медаљу  - рекао је Ђоковић.

Он је казао да се радује наступима у Токију и да сматра да је донео праву одлуку.

- Пун сам инспирације да одиграм свој најбољи тенис и мотивисан да идем на највише одличје - рекао је Ђоковић.

Освајач 20 гренд слем титула казао је да прати резултате најбоље црногорске тенисерке Данке Ковинић и уопште тенисера из региона.

- Како да не, па они су сви наши. То тако гледам и радујем се сваком успјеху. Ковинић је, ако се не варам, пре неколико месеци остварила свој највећи успех у каријери и она је сада већ устаљена играчица у првих 100 и иде ка првих 50 на свету. Желим јој све најбоље, надам се да ћемо и овде имати прилику да одиграмо неку партију - казао је Ђоковић.

Водећи свјетски тенисер је, говорећи о будућност тениса на простору бивше Југославије, казао да је његов успех подстакао омладину да почне да се бави тим спортом.

- То је сјајно, али за успех у професионалном тенису, мушком и женском, зависи пуно од система који се постави. Тренутно га нема и није га било у последњих неколико деценија.

Он је навео да се нада да ће се то променити, јер морају да се укључе државни спортски органи и наравно тениски савези Србије и Црне Горе и свих осталих држава региона.

- Да се направи здрав амбијент и окружење које подстиче, инспирише и мотивише, пре свега подржава развој тенисера у којој су сви укључени родитељи и тренери и наравно сам играч - казао је Ђоковић.

Он је нагласио да једино систем у спорт даје резултате на дуже стазе.

- Одрастао сам у Немачкој између 12 и 16 године. Пуно времена провео сам у тада једној од најбољих тениских академија у Европи, код Николе Пилића. Видео сам како ствари функционишу тамо и како је организација та која даје плодове успеха на дуже стазе. Морамо сви да се окупимо, сви ми који и индивидуално и колективно бележимо запажене резултате у тенису, да покушамо да помогнемо будућности нашег спорта  - рекао је Ђоковић.

Говорећи о Црној Гори, казао је да је одушевљен оним што је видео и да упознаје неоткривени бисер Јадрана. Ђоковић је рекао да ће се вратити у августу у Црну Гпру.

- Овде је заиста импресивно, толико сам фасциниран свим пројектима који се раде и развијају. Има толико лепих ресторана, хотела и ризорта. Дуго нисам био, да кажем на неко дуже време у Црној Гори, тако да сам одушевљен. Упознајем овај неоткривени бисер Јадрана - закључио је Ђоковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)