НА "ВЕМБЛИ" ПО ТРОФЕЈ! Атмосфера у Енглеској после пласмана у полуфинале достигла тачку кључања

Ђ. САМОИЛОВИЋ

04. 07. 2021. у 20:08

СА екскурзије у Риму, враћају се уздигнутих глава, спремни да нацији у којој је измишљена фудбалска игра, после 55 година, донесу дуго жељени трофеј.

НА ВЕМБЛИ  ПО ТРОФЕЈ! Атмосфера у Енглеској после пласмана у полуфинале достигла тачку кључања

FOTO: AP

Атмосфера у Енглеској после још једног бриљантног издања на Европском првенству и убедљиве победе над Украјином (4:0) у четвртфиналу, достиже тачку усијања.

Навијачи већ виде своје миљенике како подижу трофеј 11. јула на "Вемблију", из уста им непрестано излази максима "Враћа се кући" (Its coming home), као алузија на песму која је настала 1996. такође пред шампионат Старог континента.

"Албион" од светске титуле 1966, није забележио ниједно финале на великим такмичењима и поред чињенице да су у последњих пола века имали прегршт блиставих појединаца, али коцкице никако нису успевале да се сложе.

Међутим, ова генерација предвођена сјајним голгетером Харијем Кејном, је 2018. у Русији најавила да има штофа за велике домете. Сада се на Европском првенству ослања на гранитну одбрану (нису примили гол), а у завршници која се игра у њиховом "дворишту", имају никад бољу шансу да докажу да су спремни да у колевку фудбала донесу сребрнину.

- Успели да смо да будемо на врхунцу својих могућности у право време. Фантастична ноћ, идемо утакмицу по утакмицу. Били смо фаворити против Украјине, много је било притиска и очекивања. Још једна утакмица без примљеног гола, савршена ноћ - рекао је Кејн.

Ипак, стање еуфорије у крцатим пабовима, које изненада прелази у разочарање, добро је познат осећај често без разлога арогантним Енглезима. Зато селектор "лавова" Герет Саутгејт, позива на опрез против разиграних Данаца (уторак, 21.00), који су прешли пут од пакла до полуфинала Европског првенства. Њима је на првој утакмици умало преминуо најбољи играч, Кристијан Ериксен.

Тај шок их је бацио на ивицу понора, кренули су са два пораза, али су успели да се издигну као феникс из пепела и дођу на два корака до понављања сензационалног успеха 1992, када су после изацивања репрезентације Југославија, упали на Првенство и на крају га освојили.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)