ЕКСКЛУЗИВНО: "Новости" први српски медиј у ВАР собама (ВИДЕО)

Н. ИЉУКИЋ

25. 06. 2021. у 10:00 >> 10:00

СРПСКОМ фудбалу можда недостаје много ствари, али од 17. јула имаће једну којом ће моћи да трчи уз раме најбољима.

ЕКСКЛУЗИВНО: Новости први српски медиј у ВАР собама (ВИДЕО)

ФОТО: Н. Иљукић

Видео-технологија за помоћ судијама коначно стиже и у Суперлигу Србије и после скоро једногодишње обуке арбитара и врло захтевних техничких припрема, ВАР ће бити и у домаћој елити, а у свету је уведен још 2018. године.

"Новости" су биле прве које су од свих српских медија имале ексклузивну привилегију да сиђу на ниво "минус један" и уживо испрате генералну пробу примене ВАР на фудбалском мечу, који су пре неколико дана у Спортском центру Фудбалског савеза Србије у Старој Пазови одиграли Задругар и Београд са Карабурме.

Можда ће неки од мечева 1. кола Суперлиге бити брзоплето названи историјским, јер ће на њима ВАР да се први пут види уживо у ТВ преносу, али меч поменутих четвртлигаша је у ствари ушао у анале. У једној од укупно четири собе ВАР судија је био Новак Симовић, помоћни, односно АВАР судија је био Светозар Живин, док је правду горе на терену делио Милош Милановић. Све је функционисало беспрекорно, са неколико врло типичних ситуација у којима је нова технологија "отворила очи" свима.

У изузетно модерном простору који је ФСС платио неколико стотина хиљада евра, посебно га реновирао за четири ВАР собе и једну централну техничку просторију, све делује као под конац. "Новости" су имале прилику да буду у истој просторији са новим председником Судијске комисије ФСС Дејаном Филиповићем и главним човеком за обуку ВАР судија Игором Радојчићем, некадашњим врхунским помоћним арбитром.

- Вишемесечна обука ВАР судија укључила је укупно 15 наших арбитара. У четири ВАР собе током сваког кола Суперлиге Србије седеће главни и помоћни арбитри који ће се, у зависности од обавеза, наравно бавити и својим послом на терену. Иначе, главни арбитри су обучени да буду ВАР и АВАР судије, док помоћници могу да обављају само посао асистента, односно АВАР судије - каже Радојчић за "Новости".

Иначе, Србија одавно има тројицу обучених ВАР судија. То су Срђан Јовановић, Милован Ристић и Далибор Ђурђевић, који годинама суде мечеве Лиге шампиона, Лиге Европе и утакмице репрезентација.

ПРИМЕНА У ЧЕТИРИ СЛУЧАЈА

НИЈЕ сувишно да се навијачи и актери мечева у Србији подсете на то у којим ситуацијама ће да се примењује ВАР технологија. То ће бити само у четири случаја: код казнених удараца, офсајда, досуђених црвених картона или непримећених инцидената за картоне и у ситуацијама код замене идентитета, односно одлука у вези са погрешним играчем.

Код навијача, али и људи блиских домаћем фудбалу било је доста непознаница о томе шта је уопште ВАР, како функционише, где ће бити просторије, где стоје камере, чије су камере и многа друга питања...

- По угледу на УЕФА, која је централизовала своју ВАР базу у Ниону за све мечеве европских клупских такмичења, па и сада током Европског првенства, и ФСС се одлучио да четири ВАР собе смести у свој спортски центар у Старој Пазови. Ми смо током едукације и припреме за примену ВАР користили чак седам камера, иако ФИФА предвиђа само четири. ВАР монитори које контролишу судије на терену не морају нужно да буду смештени код клупа за резервне играче. Када је Звезда, на пример, играла Лигу шампиона, ВАР екран је био испод источне трибине. Засада је важно да сваки од 15 стадиона у Суперлиги испуњава све техничке услове и да је веза путем оптичких каблова од стадиона до ВАР базе у Старој Пазови беспрекорна. Иначе, камере којима ће ТВ Арена да преноси мечеве су у ствари ВАР камере - појашњава Радојчић.

Осим 15 судија који су прошли врло детаљну обуку и свих 16 клубова је имало посебне едукације, а тренери и играчи су са великом пажњом испратили свако од тих предавања.

- Фудбалски савез Србије посебну захвалност дугује првом човеку Судијске комисије УЕФА Роберту Розетију који је недавно одржао предавање нашим арбитрима на обуци за ВАР. Његово искуство било је веома драгоцено у овом новом пројекту на који је српски фудбал веома поносан - каже за "Новости" генерални секретар ФСС Јован Шурбатовић, који је иначе ових дана и делегат УЕФА на мечевима Првенства Европе, углавном у Копенхагену.

ШТА АКО НЕСТАНЕ СТРУЈЕ?

ОД "милион" питања у вези са ВАР технологијом, може да се чује и ово: шта ако нестане струје у бази у Старој Пазови или на неком од осам стадиона, током сваког кола Суперлиге?

- И ту је ВАР протокол врло јасан. Судије на терену су дужне да наставе меч и да буду обавештене да се у периоду у којем нема струје, утакмица игра као пре примене ВАР технологије. Иначе, имали смо у Старој Пазови ситуацију у којој је у целом центру нестала струја, али је нови агрегат у ВАР просторијама радио без грешке - открива Игор Радојчић.

Дакле, за три недеље, ВАР је у Србији. Што би душебрижници рекли: само нам је још то фалило. Они који му верују, схватиће да ће да унапреди игру и учини је праведнијом. На крају крајева, управо је регуларност једна од ствари за којом српски фудбал вапи годинама!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)