ПРЕОКРЕТ: Извршни одбор сменио Пантелића, Бјековић води ФСС

Новости онлине

24. 05. 2021. у 16:06 >> 16:08

Извршни одбор Фудбалског савеза Србије (ФСС), ипак је одржао седницу у Старој Пазови, на којој је сменио вршиоца дужности председника Марка Пантелића и на његово емсто поставио потпредседника Ненада Бјековића.

ПРЕОКРЕТ: Извршни одбор сменио Пантелића, Бјековић води ФСС

Фото: Н.Параушић

Како се наводи у саопштењу на сајту ФС С, дана 21.05.2021. године генерални секретар ФСС Јован Шурбатовић упутио је члановима Извршног одбора допис којим је обавестио и упозорио чланове Извршног одбора да је дана 05.10.2020. године дошло до кршења, односно непоштовања одредби Закона о спорту приликом избора Марка Пантелића на функцију заменика председника ФСС.

Истим дописом, наведене су и околности које доводе у питање легалност верификација мандата Марка Пантелића као делегата – представника Фудбалског региона Источе Србије у Скупштини ФСС.

"Одлука о избору заменика председника Фудбалског савеза Србије Марка Пантелића која је објављена у службеном листу ФСС ,,Фудбал“ број: 17/2020 од дана 05.10.2020. године, а донета је од стране Извршног одбора ФШ на 11. седници Извршног одбора ФСС дана 05.10.2020. године донета је очигледним кршењем одредби Закона о спорту, односно донета супротно правном правилу из члана 33. став. 2 тачка 2) Закона о спорту, којим је прописано да чланови управе спортске организације, укључујући и заступника и ликвидационог управника спортске организације не могу бити чланови управе и службена лица надлежног спортског савеза, односно службена лица организације у области спорта која управља спортском лигом, што је Марко Пантелић био, пошто је у време избора на функцију заменика председника ФСС и за све време до дана доношења ове одлуке био и остао уписан у Агенцији за привредне регистре као председник Фудбалског савеза Београда (ФСБ)".

"Неспорна је чињеница да Марко Пантелић и даље обавља функцију председника ФСБ и заступника ФСБ, као и да је пропустио прилику да истог дана када је изабран на функцију заменика председника ФСС (заступника ФСС), поднесе оставку на функцију председника ФСБ (заступника ФСБ) и тиме евентуално учини законитим свој избор на функцију заменика председника ФСС. Осим тога, утврђено је да 2019. године, а ни у време доношења ове одлуке Извршног одбора ФСС, нису били испуњени правни услови да Марко Пантелић буде делегат – представник Фудбалског савеза региона Источне Србије у Скупштини Фудбалског савеза Србије, пошто Марко Пантелић није члан ниједне фудбалске организације (фудбалског клуба, територијалног фудбалског савеза) са територије ФСРИС, нити има пребивалиште на територији ФСРИС"

Самим тим, како се наводи, избор Марка Пантелића на функцију заменика председника ФСС није законит, нити у складу са одредбама Статута ФШ пошто Марко Пантелић таквим нелегалним статусом, није испуњавао ни услов за избор заменика председника ФСС прописан чланом 50. ставом 1. Статута ФСС, пошто је тим чланом прописано да Извршни одбор бира заменика председника ФСС из редова чланова Скупштине ФСС, што он није могао легално да постане.

"За заменика председника Фудбалског савеза Србије изабран је Ненад Бјековић. Избором на функцију заменика председника Фудбалског савеза Србије, Бјековић, ће бити регистрован и као овлашћени заступник Фудбалског савеза Србије у Агенцији за привредне регистре Републике Србије у законском року. Заменик председника Фудбалског савеза Србије из члана 1. ове одлуке, изабран је за обављање те функције до краја мандатног периода 2019 – 2023. година", истиче се у саопштењу.

Такође, на седници је ормирана је Радна група за израду Предлога система такмичења за сезону 2022/23. са интенцијом да се иде на смањење лига и концентрацију квалитета и задужује се Официр за интегритет ФСС да извести ИО о свим пријавама УЕФА и поступцима у вези са регуларности такмичења у најкраћем року.

Седница Скупштине ФСС биће одржана 30. јуна 2021.године

Извршни одбор ФСС је још једном апеловао на учеснике финала Купа да утакмица протекне у фер и спортској атмосфери и да се сви актери придржавају прописаних мера Кризног штаба поводом пандемије корона вируса.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)