ПРАВО ЈЕ ЧУДО ДА ЈЕ ЖИВ: Ериксенов лекар из Тотенхема открио здравствено стање фудбалера

Новости онлине

13. 06. 2021. у 08:36

ФУДБАЛЕР Данске Кристијан Ериксен вероватно је доживео застој срчаног мишића на мечу Европског првенства против Финске и, према мишљењу бившег лекара Тотенхема, чудесно се опоравио.

ПРАВО ЈЕ ЧУДО ДА ЈЕ ЖИВ: Ериксенов лекар из Тотенхема открио здравствено стање фудбалера

Фото: АП

Дански фудбалер је колабирао усред меча и уследило је драматичан период стрепње, јер први сигнали уопште нису изгледали добро, напротив, шок на лицима фудбалера и страх на трибинама и широм света показивали су реалан степен опасности и бригу да ли ће Ериксен уопште преживети.

Професор Сањај Шарма, који је бившег фудбалера Тотенхема подвргао бројним здравственим тестовима од 2013. до 2020, каже да Ериксен никада није имао проблема са срцем, али да тестови “никада нису стопроцентно поуздани”.

Шарма додаје да се 29-годишњи Данац опоравио “веома брзо”, имајући у виду наводе да му је срце стало на пет минута.

- Ако су му урадили гресиван ЦПР (реанимација, прим. а) и ако су користили дефибрилатор, онда могу да кажем да се ради о примарном срчаном застоју које је изазвано “уласком” срца у лош ритам - рекао је професор Шарма за “Дејли Мејл” и наставио:

- Само сам видео да је потрчао ка лопти да му ноге отказују и да пада... ноге су га тотално “издале”, што је јасан показатељ да је нешто опасно кренуло по злу, постао је “мекан” и само пао... вероватно је мозак остао без кисеоника.

Фото: АП

 

Он наводи да се време, у случају Ериксена, од када је пао на земљу па до момента кад је реанимиран у медицини назива “застој” (на енглеском “доwнтиме”).

- Што дуже “застој” траје то горе по вас! Сваки минут који проведете у “застоју” смањује шансе за преживљавање за седам одсто. Уобичајено, неко ко је провео пет или шест минута у “застоју”, ако га поврате, налази се у критичном стању и потребно је да се прикључи на респиратор и да се интубира како би могао да дише. Чудо је да је преживео! Али, не заборавите, Кристијан је веома млад здрав човек. Он није попут старијих људи који имају срчане проблеме... он је момак са фантастичном циркулацијом - каже Шарма.

Професор Шарма каже да се молио за Ериксена у тренуцима док још нису стигле охрабрујуће вести да је Данац преживео и да је у стабилном стању.

Фудбалер, који је из Тотенхма прешао и Интер, у Лондону је био подвргнут “максималним тестовима” који нису показали никакве проблеме са срцем.

- Од када је дошао у Тотенхем, 2013, мој посао је био да мотрим на њега и тестирали смо га сваке године - наставља Шарма:

- Његови тестови до 2019. - то тврдим - били су комплетно нормални без очигледног проблема са срцем. Ово тврдим јер сам ја радио тестове.

Фото: ЕПА

 

Када је чуо да је Ериксен колабирао, он је одмах погледао његове раније медицинске резултате.

- Помислио сам “Мој Боже, да ли је нешто што нисмо видели?”, али погледао сам документацију и сви резултати су били савршени. Могуће је да је Кристијан закачио “тихе срчане проблеме” од када је напустио Тотенхем у јануару 2020, иако је Интер, сигурно, урадио све тестове. Али, налазимо се у пандемији вируса корона. Неки фудбалери можда имају “под-клиничку ковид инфекцију” која може да утиче на срце - закључио је професор кардиологије Шарма.


 


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)