РИЈАЛИТИ САМО ОД 23 ДО ШЕСТ УЈУТРУ? Препорука о ограниченом емитовању ТВ садржаја ускоро обавезујућа

В.Н.

22. 09. 2020. у 18:52

РИЈАЛИТИ САМО ОД 23 ДО ШЕСТ УЈУТРУ? Препорука о ограниченом емитовању ТВ садржаја ускоро обавезујућа

Фото АТА Images

САВЕТ Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) наложио је стручној служби тог тела да изради обавезујући Правилник о времену емитовања ријалитија, како је дефинисано, "присилног окружења", према којем ће оно бити ограничено од 23 часа увече до шест сати ујутру.

На седници савета чланова РЕМ закључено је да таква врста ријалитија, пре свега има штетан утицај на малолетнике, али и на читаво друштво. На телевизијама са националном покривеношћу, како је оцењено, "промовишу се криминалци и примитивизам који је погубан за друштвени живот, али и свест људи".

КАЗНЕ ЗА НЕОВЛАШЋЕНО ЕМИТОВАЊЕ САДРЖАЈА ТВ ПИНК

ВЛАСНИК телевизије Пинк Жељко Митровић одлучио је јуче да, убудуће, сва лица која без дозволе поставе или реемитују њихов садржај на "Јутјубу" и другим платформама, буду правно гоњена. Овакав потез је учињен, како се наводи у саопштењу Пинка, услед великог броја корисника који својину ове телевизије илегално постављају на интернет.

- Од почетка четврте сезоне "Задруге", односно, у претходних 20 дана, појавио се велики број пиратских и других садржаја који су неовлашћено постављени на различите платформе, чиме су прекршена ауторска права компаније "Пинк медија груп" - истиче се у саопштењу.
У протеклом периоду, како се наводи, сва лица која су неовлашћено отуђила интелектуалну својину ТВ Пинк била су санкционисана различитим расположивим средствима, али, како то није донело резултате нити гашење пиратских канала, прибегло се драстичнијој мери.

Од емитовања првог ријалитија у Србији, пре готово 16 година, полемише се да ли, и на који начин, регулатор може да ограничи или забрани неприкладан садржај у таквом програму. Члан Савета РЕМ Слободан Цвејић изјавио је да су, због недавног случаја када је на телевизији Пинк, у "Задрузи", Кристијан Голубовић изнео претње смрћу Станији Добројевић, чланови били сагласни да траже да се покрене кривични поступак. Цвејић је рекао да је гледао спорну емисију, и приметио да су, том приликом, псовке биле цензурисане, али, претње смрћу не.

Необавезујућа препорука РЕМ о временском ограничавању овакве врсте програма из 2015. до сада није примењивана, па су чланови савета овог тела Вишња Аранђеловић, Слободан Цвејић и Јудита Поповић поднели иницијативу да се донесе обавезујући правилник.

- У једном сату ријалити програма имате најмање три ствари због којих би РЕМ могао да покрене поступак - наводи Цвејић. - Тај емитер ће у недељу дана акумулирати толико казни да ћемо моћи да им одузмемо дозволу. Ово, ипак, може да се регулише временским ограничавањем тих програма.

Чланови Савета РЕМ нису, међутим, једногласни у овој иницијативи. Један од њих, Горан Петровић, упозорава да се може десити да "пружалац медијске услуге обори овакав обавезујући акт пред Уставним судом, те да достави одштетни захтев, који може да буде вишемилионски".

- Не можемо да померамо програмски садржај, али можемо да их кажњавамо - сматра Петровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

gasi

22.09.2020. 21:51

krajnje je vreme da se uvede vremensko ograničenje... ili još bolja varijanta da se rijaliti format prebaci na plaćanje. Mislim da tada niko ne bi ni gledao, što je upravo pravi pokazatelj vrednosti.