НАРОД ХТЕО "ЦИЛЕТA У МИНХЕН ОДЕ "ЏУЛИ": Неуспех Лепе Брене на "Југовизији" 1983, за многе је био трагедија

Д. Б.

23. 05. 2021. у 07:40

ЛЕПА Брена, тада млада нада југословенске музичке сцене, а данас легенда наше естраде са ансамблом "Слатки грех" 1983. године, певајући "Ситније, Циле, ситније" Корнелија Ковача, борила се за место на "Песми Евровизије" до кога, на разочарање великог дела тадашње државе, није успела да дође.

НАРОД ХТЕО ЦИЛЕТA У МИНХЕН ОДЕ ЏУЛИ: Неуспех Лепе Брене на Југовизији 1983, за многе је био трагедија

Фото Јутјуб принтскрин

Као победник "Југовизије", у Минхен је отпутовао и тамо високо четврто место заузео Данијел Поповић, певајући највећи хит у својој каријери, "Џули". Брена је, што многима сад звучи невероватно, на домаћем избору заузела тек седмо место. Да ли би "Циле" можда прошао још боље у Немачкој од "Џули", никада нећемо сазнати.

О Бренином неуспеху, у време кад је била велика национална звезда, причало се и писало нашироко и надугачко. Новинари су недељама ламентирали над овом, судећи по насловима, "националном трагедијом". "ТВ новости", у тексту названом "Грешно Циле Миле" објављеном 11. марта 1983, пишу:

- "Џули" је, дакле, прва, а наша Лепа Брена тек седма на домаћем избору за "Песму Евровизије". Срамота. Јашта.

Публика је данима празнила бес

БРАНКА Оташевић се у тексту "Политике" запитала "Како то да је изгубила Лепа Брена, а добио невини Данијел?". Колико је народ био разочаран, говори и њена колумна под називом "Црни петак". Угледна новинарка је написала да је народ "данима празнио бес" у кругу породице, а затим се расправа о "судбоносном питању" од понедељка наставила на радним местима, канцеларијама, и "нешто мање по фабрикама широм земље".

- На телевизији се, тих дана приказивао и други програм, филмови, серије, али, народ је имао преча посла - морали су "заједнички да ожале Брену" - исписала је Оташевићева.

- Но, та сјајна цура која тако добро ради свој посао, ваљда и није толико погођена оваквим исходом као њени обожаваоци.

Недавно је с правом изјавила, да све што се о њој пише или око ње дешава, како год да је, заправо иде њој у прилог.

Како се даље наводи, гледаоци су се тада разочарали у жири јер није гласао за оно што "народ воли", и што је било "ведро, весело, лепо, окретно, уз бубњеве".

- Лепа Брена нема у свему томе шта да жали, али би нам било много мило око срца да је којим случајем у финалу, па да је 23. априла у Минхену чује, а још више види и она наша радничка класа привремено запослена у иностранству. Може се замислити какво би то било весеље.

Фото АТА Images

И као закључак:

- "Ситније, Циле, ситније" не пали. Свеједно што је узбуркало домаће финале. Не може "Ситније, Циле, ситније", може само крупније. Али, ако ћемо право, ми тих пара и немамо за неко евентуално финале - да је Брена отишла. Јер, шта би она тамо могла да учини него да победи? Зар би заиста наш "Слатки грех" могао негде да буде седми?

О дебаклу Лепе Брене писао је и легендарни Богдан Тиранић за "Борбу", истакавши да ни поскупљења трошкова живота, намирница, а ни несташице свакојаких производа нису успели "да подигну пулс нације" као учешће Лепе Брене на "Југовизији".

- Овај пораз се, по свему судећи, испилио из некакве намештаљке, која је довела до општенародног референдума незапамћених размера - писао је Тирнанић.

- Музиколози и пиљари, академици и кафански клуподери, оперске диве и периферијске певаљке, социолози и феноменолози, домаћице и мудраци. Једном речју, сви, сви, сви запенушаво распредају ових дана да ли би "Циле" ситно забиберио Европи. Да се Лепа Брена није сама појавила, требало би је измислити.

Додао је и да је њена појава "од изванредне важности". На такмичењу за "Песму Евровизије" 1983. у Минхену победила је представница Луксембурга.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)