СКАНДАЛ ПРЕД ЕВРОВИЗИЈУ: Брена је "запалила" Југославију, али је нисмо пустили да освоји Европу (ФОТО/ВИДЕО)

Д.Б.

20. 05. 2021. у 21:57

ЛЕПА Брена, тада млада нада југословенске музичке сцене, а данас легенда наше естраде са ансамблом "Слатки грех" 1983. године борила се за место на "Песми Евровизије" до кога, на разочарење великог дела тадашње државе, није успела да дође.

СКАНДАЛ ПРЕД ЕВРОВИЗИЈУ: Брена је запалила Југославију, али је нисмо пустили да освоји Европу (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Printscreen

Иако многи нису били сигурни да ли им се млада певачица допада или не, једно је јасно - никога није остављала равнодушним.

О њеном великом губитку причало се данима, новинари су недељама ламентирали над овом, може се, ако је судећи по новинским насловима, рећи "националном трагедијом".

"Џули" победила "Цилета"

О покушају Лепе Брене да се докопа Евровизијске сцене писала је и "Експрес политика"

- Лепа Брена или Фахрета Јахић како јој је право име до почетка године је била кафанска певачица. Имала је сталан оркестар "Лира Шоу". После гостовања у београдском хотелу "Ташмајдан" запала је за око композитору народне музике Милутину Петровићу.

Тада је и написана чувена песма "Чачак, Чачак" која је у извођењу Брене постала велики хит.

- Лепа Брена, иако је постала позната широм земље није се одрекла кафане – писала је тада "Експрес политика".

Ипак, и поред одушевљења гласом и стасом јединствене Фахрете и песмом "Ситније, Циле ситније", на "Евровизију" је те године отишао Данијел Поповић са песмом "Џули".

- Ни народном жирију не можеш подвалити, зна он шта је забавно, а шта народно. Џули је дакле прва, а наша Лепа Брена тек седма на домаћем избору за песму Евровизије. Срамота. Јашта - пишу "ТВ Новости" у тексту под називом "Грешно Циле Миле" у издању од 11. марта 

Како се даље наводи, народ се тако дефинитивно разочарао у жирије јер нису гласали за оно што "народ воли", што је било "ведро, весело, лепо, окретно, уз бубњеве".

- Лепа Брена нема у свему томе шта да жали, али би нам било много мило око срца да је којим случајем у финалу, па да је 23. априла у Минхену чује – а још више  - види и она наша радничка класа привремено запослена у иностранству. Може се замислити какво би то било весеље.

- Ситније, Циле, ситније, не пали. Свеједно што је узбуркало домаће финале. Не може "Ситније Циле, ситније", може само крупније. Али како ћемо право, ми тих пара и немамо за неко евентуално финале – да је Брена отишла. Јер шта би она тамо могла да учини него да победи! Зар би заиста наш слатки грех могао негде да буде седми?

Црни петак

Бранка Оташевић се у тексту "Политике" запитала "Како то да је изгубила Лепа Брена, а добио невини Данијел?"

Колико је народ био разочаран говори и њена колумна под називом "Црни петак".

Како се наводи, народ је "данима празнио бес" у кругу породице, а затим се расправа о "судбоносном питању" од понедељка наставила на радним местима, канцеларијама, и "нешто мање по фабрикама широм земље".

На телевизији се, наводи се, тих дана приказивао и други програм, филмови, серије... Али, народ је имао преча посла - морали су "заједнички да ожале Брену".

- Но та сјајна цура која тако добро ради свој посао, ваљда и није толико погођена оваквим исходом као њени обожаваоци. Недавно је с правом изјавила, да све што се о њој пише или око ње дешава, како год да је, заправо иде њој у прилог.

Цела Југославија бесна због вољене Фахрете

О дебаклу Лепе Брене писао је и легендарни Богдан Тиранић за "Борбу" истакавши да ни поскупљења трошкова живота, намирница, а ни несташице свакојаких производа нису успели "да подигну пулс нације" као учешће Лепе Брене у "Песми Евровизије".

Како наводи, "овај пораз се, по свему судећи, испилио из некакве намештаљке, која је довела до општенародног референдума незапамћених размера. Музиколози и пиљари, академици и кафански клуподери, оперске диве и периферијске певаљке, социолози и феноменолози, домаћице и мудраци. Једном речју, сви, сви, сви запенушаво распредају ових дана да ли би "Циле" ситно забиберио Европи.

Број новинских текстова посвећених истој теми, тврди, нарастао је до цифре од неколико хиљада.

- Јадни Данијел, човек који се усудио да победи Лепу Брену, не само да заслужује одијум као плагијатор Шејкен Стивенса, већ ваља размислити да ли је за њега довољна казна што се заправо зове Милан. Нека се поведе рачуна о безбедности тог напудерисаног дечака.

- Да се није сама појавила, требало би је измислити. Пошто је већ ту ништа нас не спречава да кажемо како је њена појава од изванредне важности.

На такмичењу за "Песму евровизије" 1983. у Минхену победила је представница Луксембурга, док је у Југославији толико оцрњена "Џули" заузела одлично четврто место у Европи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)