МИСТЕРИЈА ЦРНОГ НОТЕСА: Серија "Бележница професора Мишковића", од 22. маја, на Суперстар ТВ

Ј. БАЊАНИН

21. 05. 2021. у 20:00

НОВА серија у режији Мирослава Лекића, "Бележница професора Мишковића", рађена по истоименом роману актуелног министра Ратка Дмитровића, увешће нас у жанровски свет мистерије, фантазије и детективског трилера.

МИСТЕРИЈА ЦРНОГ НОТЕСА: Серија Бележница професора Мишковића, од 22. маја, на Суперстар ТВ

Фото Кошутњак филм

Од 22. маја, у 21.00, викендом на Сурепстар ТВ, пратићемо загонетни заплет, несвакидашње ликове, натприродне елементе, неочекиване обрте и узбудљиву атмосферу. Несвакидашњи сценарио за 12 епизода, у продукцији "Телекома Србије", РТС и "Кошутњак филма", потписују Ђорђе Милосављевић, Коста Пешевски и Радослав Лале Павловић.

Наизглед досадан интервју са Јелисаветом (Аница Добра) удовицом етнолога, професора Мишковића, претвориће се у почетак живописног путовања у непознато за главног јунака Бошка (Момчило Оташевић), младог и радозналог новинара београдског листа "Аргумент".

- Чувени етнолог, професор Арсеније Мишковић, у малом црном нотесу записао је мистерије које није могуће научно објаснити. Драгоцену бележницу наменио је, пред смрт, новинару Бошку. Испоставиће се да је Бошков отац Веља, иначе пензионисани полицајац и припадник Државне безбедности, био уплетен у неке од описаних догађаја, те у младости био повезан са удовицом Јелисаветом Мишковић. Тако се из 2002. кроз "читање" случајева описаних у бележници враћамо у седамдесете године прошлог века - каже за "ТВ новости" уметнички директор серије Слободан Терзић.

Након што добије бележницу, Бошко, решен да одгонетне њене тајне, креће путем који ће га одвести до људи, места и ситуација о каквима није могао ни да сања. У лавини чудних догађаја, покушавајући да открије истину и схвати повезаност прошлости и садашњости, стварности и илузије, Бошко, његов пријатељ Миленко (Милош Самолов) и девојка Јелена (Милена Радуловић) доспеће у животну опасност и открити да је реалност необичнија од сваке фантазије.

- Много детаља у сценарију је утемељено на појавама које су се заиста дешавале у Србији.

ВОЈКАНОВА ПОСЛЕДЊА НОТНА БЕЛЕШКА

ГРАЂЕЊУ праве атмосфере у серији, како нам је појаснио Мирослав Лекић, допринели су специјални ефекти који нису коришћени само као део сценографије, већ су саставни део драматургије, као невидљиви партнер глумаца. Миситичну атмосферу употпуниће и последња нотна белешка нашег недавно преминулог диригента, композитора и аранжера Војислава Војкана Борисављевића.

- Писање музике за серију "Александар од Југославије" Здравка Шотре морао сам због здравствених проблема да препустим колеги. Али успео сам да урадим музику за један део серије "Бележница", у чему ми је помогао Урош Марковић.

Мислим да ће то бити веома занимљив пројекат - казао је за "Новости" Борисављевић.

Углавном је реч о случајевима мистериозних искустава људи која су необјашњива на прву лопту. Међутим, када човек уђе у свет натприродног све постане логично и објашњиво.

Занимљиво ми је што Миленко, који је залуђеник за мистерије, од самог почетка верује и неприкосновено прихвата необичне околности. Други ликови пак сумњају у такву "логику", али на крају поверују - објашњава нам Милош Самолов.

Аница Добра, Фото Кошутњак филм

Сценариста Ђорђе Милосављевић недавно је истакао да "Бележница професора Мишковића" и "Калкански кругови" имају додирних тачака:

- Утолико што се баве непознатим, неистраженим феноменима, на прагу фантастичног, с тим што је "Бележница" по стилу и жанру ближа, рецимо, антологијској серији "Досије икс".

Снимање је трајало од јула до октобра на Старој планини, Авали, Магличу, у Београду, Пироту, Кладову, Ваљеву, Иванову, Краљеву...

Момчило Оташевић и Милена Радуловић, Фото Кошутњак филм

- Прошли смо пола Србије и снимали на различитим локацијама управо зато што смо покушали да тајну која ту постоји преточимо у серију. Основа је оно што је баш карактеристично за нашу земљу, а причу смо градили према постојећим предањима и митовима. "Бележница" је аутентично српска и специфична, без обзира на то што је оквир приче универзалан - каже за "ТВ новости" редитељ Мирослав Лекић.

Намера је да гледаоци поверују да је све што виде могуће и реално, појашњава Лекић и додаје да је за неколико прича из сценарија, као и књиге Ратка Дмитровића, помислио да су рађене по истинитим догађајима.

- Има нечег истинитог у њима јер имају упориште у реалности. Најинтригантнија ми је прича, којом отварамо серију, о извесном Драгану Јанкетићу који улази у маглу, а по изласку из ње свет му се окрене наглавачке. Већ у првој епизоди видећемо шта се то десило, а мистериозна магла ће наставити да се провлачи кроз цео серијал - наговештава Лекић.

Миодраг Кривокапић и Светозар Цветковић, Фото Кошутњак филм

У "Бележници" се смењују епохе, које нас враћају скоро двадесет, односно педесет година уназад. Зато Јелисавету Мишковић у младости тумачи Тијана Чуровић, а професора Арсенија Мишковића све време игра Небојша Кундачина. Улоге у серији тумаче и Светозар Цветковић, Даница Радуловић, Миодраг Кривокапић, Александар Срећковић, Ирфан Менсур, Иван Зарић, Александра Балмазовић, Дејан Луткић, Франо Ласић, Драгана Варагић, Александар Ђурица, Небојша Миловановић...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)