РАШАНКЕ СЕ ВРАТИЛЕ НА СЦЕНУ: После дужег времена снимиле нову нумеру - у најави нове (ВИДЕО)

Н. Кочовић

08. 05. 2021. у 14:58

ПОСЛЕ неколико година паузе, певачка група Рашанке из Новог Пазара публици је представила нову песму, за коју је снимљен и спот са кадровима Старог Раса и манастира Ђурђеви ступови и Сопоћани.

РАШАНКЕ СЕ ВРАТИЛЕ НА СЦЕНУ: После дужег времена снимиле нову нумеру - у најави нове (ВИДЕО)

Фото: Промо

Нову песму “Христос Воскресе”, повратак на сцену и прославу Васкрса Рашанке су желеле да обележе пригодним концертом, али због епидемијске ситуације су од тога одустале, па је васкршња песма за сада промовисана само на интернету и у медијима.

- Рашанке пред Васкрс увек имају појачану енергију и жељу за стваралаштвом, па су наше чланице Милена и Тамара Нићифоровић, Снежана Вушовић, Слађана Јоловић и Душица Шмигић инспирисале Ненада Раденковића Јера да напише текст, док сам ја у даху компоновала мелодију – прича професорица Биљана Павловић и додаје да је уз подршку локалне самоуправе, привредника и игумана Гаврила и Теоктиста реализација пројекта текла без икаквих тешкоћа.

У снимање песме, наводи она, укључени су били и врхунски стручњаци, Петар Илић на клавиру, Ања Павловић на виолини, Снежана Вушовић, Бошко Миловановић, као и професори музике из Школе за основно музичко образовање “Стеван Мокрањац” – Александар Шекуларац, Марко Стефановић, Јовица Мутавџић и Вукосав Павићевић. Све инструментале и гласове у моћан и јединствен музички аранжман укомпоновао је Душан Поповић у свом студију Тилко.

Спот је снимљен на познатим средњовековним локацијама у околини Новог Пазара, Градини на Старом Расу, Сопоћанима и Ђурђевим ступовима.

- Изузетан је осећај ходати двором Стефана Немање, корачати стазама рашанских краљица и краљева, уживати у величанством погледу који се пружа са овог средњовековног града. На таквом месту обузима вас неописива радост, патриотизам и национални понос. Осећате директан прилив божанске енергије и инспирације, захвалност и част што постојите и живите на таквом једном историјском месту – прича Павловић.

Певачка група Рашанке основана је пре двадесетак година, добитнице су бројних признања за свој рад и несебично залагање у очувању српске народне музичке традиције и духовности. Један су од препознатљивих симбола Новог Пазара, а имају и млађу певачку групу, Рашанкице, које са великом љубављу и преданошћу настављају да негују и чувају своју традицију.

- Не заборављамо ни своје старије чланове, па ћемо, уз њихово учешће, ускоро снимити нови ЦД – поручује професорица Павловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)