КАРДАШИЈАНОВА СВЕ НЕГИРА: ФБИ наредио ријалити звезди да се одрекне опљачкане античке статуе

В. М. П.

08. 05. 2021. у 07:00

РИЈАЛИТИ звезда Ким Кардашијан (40) демантовала је да је покушала да у САД прошверцује опљачкану римску копију статуе богиње Атине и сатира Марсија од кречњака, иначе, оригинални рад грчког вајара Мирона у бронзи, из петог века пре нове ере, који је, нажалост, изгубљен.

КАРДАШИЈАНОВА СВЕ НЕГИРА: ФБИ наредио ријалити звезди да се одрекне опљачкане античке статуе

Фото Instagram/kimkardashian

Кардашијанова је, наводно, 2016. у једној белгијској галерији купила статуу, познату као "Фрагмент Миронове Атине Самије" (Самија је био старогрчки град на западу Пелопонеза), која датира из 1. или 2. века нове ере и приказује грчку богињу мудрости, правде, заната, уметности, рата и победе Атину, како се окреће од Марсија, који покушава да дохвати фрулу коју је она бацила.

УМЕТНОСТ Копија Атине и Марсија у мермеру, у Ватиканском музеју, Фото Wikimedia Commons/Vatican Museums

Скулптура је стигла у луку у Лос Анђелесу, као део пошиљке вредне 750.000 долара, а цариници су је запленили јер је илегално увезена из Италије, која жели своје заштићено културно добро назад. У пошиљци тешкој око пет тона је било 40 предмета (антиквитети и савремени намештај), међу којима и камена скулптура доње половине људске фигуре у хаљини. Даље испитивање папира везаних за статуу имало је одређених неправилности, због чега су власти постале сумњичаве одакле је, у ствари, ово уметничко дело. ФБИ је наредио Кардашијановој да се одрекне античке статуе, а поднели су и тужбу за одузимање имовине суду у Лос Анђелесу.

- Ким никада није купила ово дело и први пут чује за њега - рекао је њен представник за медије.

- Верујемо да је статуа, можда, неовлашћено купљења помоћу њеног имена. Подржавамо даљу истрагу и надамо се да ће статуа бити враћена правим власницима.

Представник белгијске уметничке галерије у којој је Ким, наводно, купила статуу, изјавио је да су они управо сазнали за захтев за одузимање и враћање античког дела у Италију. Набавили су га, тврде, од француске галерије, која је дошла у посед Атине преко немачке аукцијске куће. Бивши власник био је Енглез, али наглашавају да кип није пореклом из Италије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИМА МЕСТА ЗА ТУНИС: Уколико трагате за другачијом дестинацијом за летовање, предлажемо Тунис