ОВО ЈЕ КРУНА МОЈЕ КАРИЈЕРЕ: Раде Радивојевић добитник награде Удружења композитора Србије "Дарко Краљић"

М. Ћ.

08. 05. 2021. у 07:20

КОМПОЗИТОР Радивоје Раде Радивојевић добитник је награде "Дарко Краљић" за животно дело у домену популарне музике за 2020. годину, коју додељује Удружење композитора Србије.

ОВО ЈЕ КРУНА МОЈЕ КАРИЈЕРЕ: Раде Радивојевић добитник награде Удружења композитора Србије Дарко Краљић

Фото В. Данилов

Одлуку је једногласно донела стручна комисија УКС, у саставу: Радослав Граић, председник, и композитори Жарко Данчуо, Јован Маљоковић, Владан Вучковић Паја и Александра Милутиновић. Додела награде биће уприличена крајем године ауторским концертом лауреата.

- За више од 50 година каријере, Раде Радивојевић постао је један од водећих аутора, чији се значај може поредити са популарношћу легендарног Дарка Краљића - наводи се у образложењу жирија.

Музиколог Ивана Тришић истиче да је, у историјски развој популарног жанра, Радивојевић унео "сложена формална решења која су проширила традиционални облик популарне песме, обогатио хармонску подлогу и донео маштовите аранжмане".

- Његова музика, пре свега, плени неисцрпном мелодиком, лириком и осећајношћу једног изразитог, снажног неоромантичара - додаје Тришићева. - Као таква, она превазилази мерила савременог историјског периода, и има све шансе да и у далекој будућности зрачи као евергрин баштина.

ОД МУЗИКЕ ЗА ДЕЦУ ДО СПОТОВА

РАДИВОЈЕВИЋ је оставио печат пишући и музику за децу, за филм, игране и документарне телевизијске емисије и серије, позоришне представе, музичке шпице и рекламне спотове. Објавио је три ауторске плоче и три диска. Обележавајући четири деценије каријере, 2009. у београдском Сава центру, одржао је ауторски концерт са више од 100 извођача. Поводом 50 година Радивојевићевог рада, РТС је 2019. организовао у "Комбанк дворани" још један његов концерт, под називом "Трагови".

Радивојевић, композитор, аранжер, продуцент и инструменталиста, дипломирао је на Факултету музичке уметности у Београду 1974. Његов опус садржи више од 700 остварења, међу којима се посебно издвајају хитови и победничке песме на фестивалима у Београду, Скопљу, Новом Саду, Будви, Херцег Новом, Софији, Великом Трнову... Био је последњи представник Југославије на "Песми Евровизије" у Малмеу 1992, са нумером "Љубим те песмама", коју је изводила Екстра Нена. Проглашен је за композитора године у Југославији 1994, у Македонији 2000, и за хит-композитора у Бугарској 2014. Добитник је многобројних награда међу којима се издвајају "Златна значка", "Златни беочуг", "Маестро интернешенел" за животно дело, као и она за највећи хит у историји фестивала забавне музике "Еврофест" у Скопљу за песму "Многу солзи"...

- Почаствован сам новом, најпрестижнијом наградом у области популарне музике, која долази од мојих колега - истиче Радивојевић за "Новости". - То је, на неки начин, круна каријере, што не значи да ћу престати да радим.

Раде подсећа да су претходни добитници награде "Дарко Краљић" Корнелије Ковач, Војкан Борисављевић, Зоран Симјановић и Момчило Бајагић.

- Круг добитника се шири, што сведочи о томе колико квалитетних аутора има наша земља - закључио је Радивојевић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)