НЕМА ДОБРЕ РАКИЈЕ БЕЗ СРБИЈЕ: Рокер Бил Гулд из "Фејт но мор" представио другу шљивовицу "yebiga бела"

В.Н.

04. 05. 2021. у 10:11

БАС гитариста и један од оснивача групе "Фејт но мор" из Сан Франциска, Бил Гулд (58), иначе, осведочени пријатељ Србије, након првенца ракије "yebiga прва", класичне српске шљивовице из бурета, представио је америчком тржишту ново жестоко пиће "yebiga бела", шљивовицу чистог воћног укуса која је одлежала у иноксу.

НЕМА ДОБРЕ РАКИЈЕ БЕЗ СРБИЈЕ: Рокер Бил Гулд из Фејт но мор представио другу шљивовицу yebiga бела

Фото Facebook/Billy Gould

И она је, баш као и "yebiga прва", произведена у Србији, у дестилерији "Ток" са Гоча, а за сада се може купити у одабраним продавницама у пет америчких држава - Калифорнији, Илиноису, Њујорку, Њу Џерсију и Вашингтону (Округ Колумбија).

- Због америчких стандарда у вези са количином метанола у ракији, тешко је у САД пронаћи природну шљивовицу - наглашава Гулд, који се са ракијом упознао почетком деведесетих на концерту у Будимпешти, на који су дошли фанови из Србије и понели неколико флаша.

- Препеченице у просеку имају шест до осам грама метанола, док је за америчко тржиште горња граница три грама. Широм Србије има сјајних ракија. Заправо, широм Балкана, али нарочито у Србији. Ракија је за Србију, а и за мене, оно што је фудбал за Бразил. Не можеш имати ракију, а да Србија није некако умешана у то.

Фото Twitter/Yebiga

Гулд, који је са "Фејт но мор" одржао сјајне концерте 2010. на новосадском "Егзиту" и 2012. на београдском Ушћу, долазио у приватне посете Србији и подржао нашу земљу током НАТО агресије 1999, каже да у САД ракију воле људи са Балкана, али и да Американци управо откривају ово жестоко пиће.

- За сада добро иде, изненадило ме је што су се Американци у почетку плашили ракије, али сада су почели да је воле - објашњава Гулд, који се промоцијом и продајом српске ракије у Америци бави две године. - Ово је помало луд план. Мислим, ја сам музичар. Волим апстрактне идеје, а идеја да у САД донесем изворну ракију је апстрактна. Нисам размишљао о томе шта ће се десити у пракси, како функционише систем дистрибуције алкохолних пића у САД. То је једна велика и компликована машина. Лудило колико мораш да научиш о томе, али то је океј, јер сада учим о томе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)