НЕМА ДОБРЕ РАКИЈЕ БЕЗ СРПСКЕ: Басиста легендарног бенда Фејт Но Мор извози шљивовицу са Гоча у Америку

Тањуг

02. 05. 2021. у 11:10

БИЛИ Гулд, басиста рок групе Фаитх Но Море, који већ две године у САД ради на промоцији и продаји шљивове ракије са планине Гоч, каже да се на тај корак одлучио јер у Калифорнији није могао пронаћи добру шљивовицу.

НЕМА ДОБРЕ РАКИЈЕ БЕЗ СРПСКЕ: Басиста легендарног бенда Фејт Но Мор извози шљивовицу са Гоча у Америку

Фото: Принтскрин/Јутјуб

- Са ракијом сам дошао у контакт вероватно негде 1992. године. Фаитх но море је тада свирао у Будимпешти, мислим да смо свирали заједно са Гунс''н''Росес. Фанови из Србије су дошли на концерт и понели су ракију са собом. Тада сам је пробао први пут, никада раније нисам чуо за њу - рекао је Гулд.

Познати музичар наводи да је од тада често долазио на Балкан и да има пријатеље свуда, у Хрватској, Босни, Србији, Македонији, и да је приликом посета увек пио ракију. Признаје да му је ракија недостајала када је био код куће, у Калифорнији, јер није могао пронаћи праву шљивовицу.

- То је немогуће! Или су ми ракију доносили пријатељи, или сам морао ићи на Балкан по њу. Тако сам 2019. одлучио да одем у Србију, да нађем праву шљивовицу и да је представим Америци, јер овде нико не зна шта је то. То је био експеримент, нисам знао шта ће се десити. Али, ево, то радим већ две године и заиста је сјајно - навео је Гулд.

Ракија духовитог назива (Yебига) је вероватно прва америчка ракија произведена у Србији. Производи се у дестилерији Ток са Гоча.

Првенац је била ракија "Yебига Прва", класична српска шљивовица из бурета. Након што се "Yебига Прва" пробила на тржишту САД, недавно је представљена и нова ракија: "Yебига Бела", шљивовица чистог воћног укуса која је одлежала у иноксу.

Због америчких стандарда у вези са количином метанола у ракији, тешко је у САД пронаћи природну шљивовицу, наглашава Гулд. Шљивовице (препеченице) у просеку имају шест до осам грама метанола, док је за америчко тржиште горња граница три грама.

- Ракија коју сам пронашао на планини Гоч је ракија са којом сам се заиста повезао. Широм Србије има сјајних ракија. Заправо, широм Балкана, али нарочито у Србији. Мислим да је ракија за Србију, а и за мене, оно што је фудбал за Бразил. Не можеш имати ракију а да Србија није некако умешана у то - каже Гулд.

Чувени музичар каже да у САД ракију воле људи који су са Балкана, али и да је Американци управо откривају, уче о њој.

- За сада то добро иде. Изненадило ме је што су се у почетку плашили ракије, али сада су почели да је воле - додаје Гулд.

За свој нови бизнис, којим се бави већ нешто више од две године, каже да је помало луд план.

- Мислим, ја сам музичар. Ја волим апстрактне идеје, а идеја да у САД донесем праву, изворну ракију је апстрактна идеја. Нисам размишљао о томе шта ће се десити у пракси, како функционише систем дистрибуције алкохолних пића у САД. То је једна заиста велика и компликована машина. Лудило је колико мораш научити о томе. Али, заправо, то је ОК, јер сада учим о томе - признаје Гулд.

Чувени музичар каже да му недостају Србија и Балкан, али и да се сјајно осећа као "легал моонсхинер".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)