ЈА САМ ЈА, ЈЕРЕМИЈА (5): Судбином одређен да шири радост

Весна Пантелић

15. 04. 2021. у 10:23

ТОКОМ успешне каријере дуге више од седам деценија, Предраг Живковић Тозовац снимио је више од 30 синглова, 29 албума, одржао више од 300 концерата у бившој Југославији, Француској, Великој Британији, Канади, Америци. Као ретко који певач у Србији могао је да се похвали чињеницом да је имао три концерта у дворани "Лисински" у Загребу.

ЈА САМ ЈА, ЈЕРЕМИЈА (5): Судбином одређен да шири радост

Фото ATA Images

Популаризовао је и староградске песме "Ајде, Като, ајде, злато" и "Донеси вина крчмарице", за које се многи слажу да најбоље звуче у његовој интерпретацији. Ипак, био је и остао певач изворног српског фолклора и мелоса, који је, свирајући хармонику, увек певао из душе.

 - Ја сам човек који је све своје песме одсањао и коме је Бог дао да за живота увек увесељава људе - говорио је цењени уметник. - Нисам никако легенда. Судбином сам одређен као човек који шири радост живота.

Није могао Тозовац да прежали распад Југославије, која је, по њему, била најлепша земља на свету, испод које је стално чучао штапин са експлозивом који је једва чекао да плане. Дошла су друга времена, када су преовладали неки бесмислени национализми.

 - Наравно да сам југоносталгичар јер и даље воле да ме чују у свим бившим републикама, али сам и националиста у најпозитивнијем смислу - причао је Тозовац. - Када смо остали без Црне Горе, без мора на које вековно и исконски имамо право, одлучио сам да тамо више не идем. Не бих сада отишао у Црну Гору да певам на мору, ни у лудилу. Никад, док сам жив! Не свиђа ми се оно што се тамо догодило, не волим што су нас оданде избрисали. Нема везе, тако су неки одлучили, није моје да о томе судим. Моје је да причам о песми, радости и љубави. Волим да увесељавам људе, а не да причам колико нас је упропастила та наша нарав, тај пуцањ у Фердинанда, колико нас је само коштао тај 27. март.

Последњи студијски албум "Жена неверна" Тозовац је објавио 2002. Већину песама написао је сам, а на албуму су се нашле и његове интерпретације народних песама "Опа, нина, нина, нај", "Да зна зора" и "Београде, леле, леле". Деценију касније, одржао је и последње солистичке концерте у београдском "Сава центру". Био је заказан само један, под називом "Дођите да певамо заједно", али је интересовање публике било толико да је на крају одржао четири концерта. После се поверио пријатељима да су га ти наступи вратили у живот. Како је неколико година раније објавио збирку песама "Поезија", Тозовац је целокупан тираж поклонио публици на једном од тих концерата. Предговор за књигу написао је књижевник Милован Витезовић, закључивши да су то песме које је Тозовац писао "када је био сам, а није био наш". Такође, аутор је песме "Извињавамо се, много се извињавамо", коју је отпевао у пратњи ансамбла Данила Даниловића Данилушке, за потребе истоимене ТВ драме из 1976, једне од 10 најбољих икада снимљених у историји РТС. За филм "Балкан експрес 2" написао је песме "Фрида" и "Лилијана Лили", које је, у улози певача, отпевао у филму.

Упркос мору хитова који су Тозовца довели до трона народног мелоса, био је незадовољан због начина на који Сокој врши расподелу средстава за ауторска права и добијао је, како је истицао, понижавајући износ.

 - Имајући у виду колико су моје песме слушане и колико ме има на радију и телевизији, то што добијам је заиста смешно - жалио се Тозовац. - Неки извођачи добијају неразумне своте новца које износе чак и 30.000 евра. Је л' могуће да нико не пријављује ово што ја певам по свим радио-станицама, по свим телевизијама? Шабан Шаулић је месечно од Сокоја добијао 10.000 динара, колико и ја добијам. Ево, користим прилику да јавно питам како се новац у Сокоју расподељује, јер је мени то нелогично, ненормално и несхватљиво, а грешка сигурно није моја.

Говорио је да не би ништа променио у свом животу. Обично људи кажу како би се радо вратили у своју младост и додају "ех, да ми је ова памет" и сличне ствари. Тозовац је тврдио да је то лаж, и да ти људи заправо лажу сами себе, јер "са којом си памећу рођен, та те прати до гроба". Своју публику сматрао је добрим и старим пријатељима:

 - Наше познанство је присно, а у старом и чврстом пријатељству нема узбуђења, нема сензације. Не може ни да буде сензације у фолклору, који је стар колико и овај народ. Али, то је оно највише што један извођач може да доживи од своје публике: то дубоко, присно, савршено познанство без тајни и без сензација.

ТРИ СТВАРИ НА КОЈЕ ПАДАЈУ ЖЕНЕ

ТОЗОВАЦ је веома ретко говорио о својим љубавима, једино је помињао Биљану Ристић јер је сматрао да се она неће наљутити због тога. Признао је да је био женскарош, да је волео жене, али су и оне волеле њега.

- Жене су падавичарке на три ствари - приметио је Тозовац у једном интервјуу. - Прво на младог, јаког и лепог момка, сјајног љубавника, али без кинте. Друго на познатог мушкарца, глумца или певача који је углавном средњих година. На трећем месту је богат мушкарац, без обзира на године. На њега пада жена која хоће да се лепо удоми, да не ради ништа, а да вози добра кола, има лову и да путује. Уз то, наравно, иде и млади љубавник јер овај њен је већ чилагер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)