ХРВАТСКОЈ ВОДИТЕЉКИ ПРЕТИ ЗАТВОР? Скандал након смрти двогодишње девојчице

Novosti online

13. 04. 2021. у 19:12

АДВОКАТСКА канцеларија из Загреба поднела је пријаву државном правосуђу против Јелене Вељаче и Наташе Јањић Меданчић, у којој их терете за кривично дело против јавног реда - јавним подстицањем на насиље и мржњу, описану као кажњиву по члану 325. ставка 1. Казненог закона, саопштила је Хрватска комора социјалних радника, наводе хрватски медији.

ХРВАТСКОЈ ВОДИТЕЉКИ ПРЕТИ ЗАТВОР? Скандал након смрти двогодишње девојчице

Фото: Printscreen

Кажу да је "неколико дана уназад међу социјалним радницима спонтано покренута иницијатива за подношење пријаве против Вељаче и Јањић Меданчић "поводом њихове наводне преписке о смрти двогодишње девојчице Никол која је преминула у болници након повреда које јој је нанела мајка.

Према писању хрватских медија, Јелена Вељача и Наташа Јањић Меданчић су у негативном контексту описале социјалне раднике и таргетирале их.

У Комори истичу да су се “масовно прикључили социјални радници, психолози, правници, социјални педагози. У понедељак, када је крвична пријава поднесена, адвокатску пуномоћ за заступање предало је 169 стручних припадника центра, а очекује се да ће се пријави придружити још неколико стотина социјалних радника, психолога и правника радника центара.

Хрватска комора социјалних радника подржава иницијативу свих стручних радника центара који учествују и позива и остале струковне коморе да искажу своју подршку”, наводе у саопштењу које у име Управног одбора Хрватске коморе социјалних радника потписује Антун Илијаш.

Сукоб око наводних коментара на Фејсбуку

Хрватски "Индекс" наводи да из кратког саопштења није најасније који је тачно разлог подизања пријаве. Јелена Вељача у више наврата последњих дана је, након трагичне смрти девојчице Никол у болници у Клаићевој, дошла у сукоб са социјалним радницима.

Јелена Вељача је након смрти девојчице, која је преминула након што је из хранитељске породице враћена на старатељство биолошким родитељима, затражила отказе за све одговорне у Центру за социјални рад у Новој Градишки.

Наиме, у четвртак 8. априла у Новој Градшки је сахрањена двогодишња девојчица Никол, која је подлегла на Ускрс од повреда које јој је нанела мајка.

Девојчица је пребачена у загребачку Клаићеву болницу, где је на дан католичког Ускрса преминула.

Девојчица је подлегла повредама задобијеним по глави, а њеним родитељима је одређен једномесечни притвор, док о њиховој још троје деце брине Центар за социјалну заштиту.

Након смрти девојчице покренута је истрага која је утврдила да су је родитељи месецима злостављали и занемаривали, што су запослени у Центру за социјалну заштиту знали.

Поводом случаја се на друштвеним мрежама се ширила наводна Фејсбук преписка у којој су учествовале Наташа Јањић и Јелена Вељача. Иако из скриншота који се делио није јасно која је тема у питању, Вељача пише у коментару "крв им је*ем ухљебарску".

- Сви су убице. Сви одреда. Игноранти смрдљиви - одговорила је Јањић у скриншот чија аутентичност није потврђена.

Хрватски медији наводе да није познато шта је била тема преписке.

(Ало)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)