ЈА САМ ЈА, ЈЕРЕМИЈА (3): Освајао сам жене, саме су наваљивале

Весна Пантелић

13. 04. 2021. у 10:17

ЉУБАВ је за Предрага Живковића Тозовца била нешто најузвишеније. Доајен наше народне музике није се слагао са теоријом да се у животу воли само два пута, а ко има среће - и трећи пут.

ЈА САМ ЈА, ЈЕРЕМИЈА (3): Освајао сам жене, саме су наваљивале

Фото Архива "Новости"

- То није тачно, волео сам сваку жену са којом сам био, а било их је много, и волео сам ко зна колико пута - причао је Тозовац.

Добро је запамтио школу која га је увек мучила, прве игранке и прво заљубљивање, али и када се, као клинац, данима удварао једној девојци. И баш када му ишло најтеже у једном разговору, она га је прекинула и једноставно му рекла: "Не дави, хајде да верујемо у љубав на први поглед."

- Имао сам ту срећу да се лако заљубим, а тешко одљубим, и своја осећања преносио сам у песме - говорио је Тозовац. - То се дешавало док сам био млад, и хвала богу, тога више нема. Живим са мојом Мимом, женом коју волим. Али, волим да гледам лепе девојке и жене. Тако храним своје очи. И шта ту фали? Је л' ружно гледати цвеће?

Тозовац је био одушевљен појавом Брижит Бардо. Она је за њега била жена за сва времена. Захваљујући замишљеној љубави са њом, створио је тип жене са којом би могао да живи ватрени, горећи, заљубљени живот. Због Брижит је заволео такав тип жене, које зове "прћасти плавци" - витке плавуше са бујним грудима.

- Да, бујне груди, то је нешто што ме је увек узбуђивало - сећао се Тозовац. - Жене које немају груди личе ми на мушкарца који је без полног органа. Ружно је за такву жену рећи да је "равна као даска". Мушкарац не сме да увреди жену. Никада то не бих рекао, јер нису оне криве. Природа је тако хтела.

Жене су му биле и остале слаба тачка. Говорио је да су оне нешто најлепше што мушкарац може да доживи. Њега су увек инспирисале:

- Шта има лепше од вина, жене и музике? Ништа! Новац? Новац је само потребно имати за то троје. Гледао сам, човек леп и млад, а "везана врећа", не може да освоји ни жену која хоће да буде освојена. А неко тако сасвим обичан, просечан, али има "жваку" како народ каже, пролази феноменално. Знате, жене воле да буду освојене. Жана Моро је рекла: "Свакој жени треба само помоћи да лепо падне."

Зато је саветовао сваком млађем или мушкарцу средњих година, да имају у глави да женама треба помоћи да падну. Тако је и он помагао женама да лепо падну - да лепо легну - искључиво уз лепу реч, пажњу, нежност, али, ништа силеџијски или простачки.

- Са женама треба умети. Мени је освајање жена ишло с лакоћом. Био сам много популаран и изванредно леп момак. Сад кад гледам неке своје слике од пре 30 година, кажем да ме наше филмаџије уопште нису искористиле, да је то грехота. И онда су жене саме наваљивале. Девојке су исто чудо. И оне воле да мувају као и ми мушкарци. Није то само наша ствар да ми освајамо. Ја сам једноставно дозвољавао женама да будем освојен.

На питање каквих се жена плашио, Тозовац је одговорио да су то углавном биле нападне, агресивне и хистеричне жене:

- Плашио сам се лудих жена. Сматрам да је љубомора саставни део заљубљености, ако не и љубави. Јер, човек ако воли, он јесте себичан, али не сме да пређе рампу. Ако пређе рампу са љубомором, он постаје луд.

Најлепша је љубав кад се воли, наглашавао је уметник. У младости је имао брачно искуство али, нажалост, ружно. Иако никада није рекао да се више неће женити, Тозовац је "луди камен" одлагао све до 31. децембра прошле године, када је после 40 година љубави и заједничког живота са Емилијом Мимом, поново пред матичарем изговорио "да".

КАД УДАРИ ВРУЋА РАКИЈА

МАДА је кафану обожавао, Тозовац је за себе говорио да није боем. Некада му се ноћ завршавала у кафани "Ужице", а у последње време радо је одлазио у "Мадеру" или Клуб књижевника. Последњу цигарету запалио је далеке 1982. године:

- Никад нисам знао да пушим, већ сам се само тровао. Морао сам да бирам између цигарета и певања, јер су ми стално биле упаљене гласне жице. Дуван је велико зло и у томе никад нисам био уметник, за разлику од алкохола. У животу сам се напио само неколико пута, а шприцер пијем од кад знам за себе. Први пут сам се напио кад сам био клинац. Имао сам 10 година. Толико сам попио вруће ракије да мајка није знала шта да ради са мном.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)