ЈА САМ ЈА, ЈЕРЕМИЈА (2): Крстић - четник или солунски борац?

Весна Пантелић

12. 04. 2021. у 09:21

УПРКОС огромној популарности коју је имао почетком седамдесетих, понајвише захваљујући хитовима "Мирјана" и "Очи једне жене", Предраг Живковић Тозовац прошао је сличну голготу као његов побратим Предраг Гојковић Цуне и југословенска звезда забавне музике Вице Вуков.

ЈА САМ ЈА, ЈЕРЕМИЈА (2): Крстић - четник или солунски борац?

Фото Архива "Новости"

Сва тројица били су међу омиљеним певачима председника СФРЈ Јосипа Броза Тита. Али, емиграција је за звезде из социјалистичког раја била недопустива. Тако је Цуне етикетиран као "четник", иако су му амерички "четници" замерали да је комуниста, Вице - победник на социјалистичким фестивалима забавне музике који је волео Хрватску када то није било дозвољено и био најбољи све до "Песме лета" 1968, изопштен је из јавности јер није био подобан, док је Тозовац награбусио због песме "Ја сам ја, Јеремија".

За разлику од Цунета који је Титу био омиљени певач традиционалне народне музике, те је често тражио да му пева мексичке и загорске песме (партизанских му је било преко главе), Тозовац је био омиљени маршалов певач народне новокомпоноване музике.

Био је први интерпретатор те врсте музике који је добио дозволу да наступи на Југословенској радио-телевизији. Тозовац је то озбиљно схватио и на свим наступима на тада једином каналу ЈРТ, у фраку, са црном машном и обавезним рукољубом дамама, више је личио на Френка Синатру, него на певача са Ибарске магистрале. Много пута је певао Титу, био је позиван и на приватне седељке.

Једном приликом на догађају који је у Тополи организовао његов пријатељ Драгослав Дража Марковић, Тозовац је био једини позван да свира хармонику и пева за око 30 званица - Тита, Јованку, Стамболића... Он је пак позвао и сестре Руњајић, Живку и Гордану, па су сви заједно одушевили цело друштво.

ЈОСИП БРОЗ ЈЕ БИО МУЗИКАЛАН

- ЈЕДНОМ смо лумповали, не сећам се више где, и Тито ме пита да ли знам да свирам руску песму "Вдол папитерском" - испричао је једном Тозовац. - Знао сам је јер сам са Живаном Сарамандићем у Дому армије имао дивну представу и научио ту композицију из нота. Рекао сам да знам да је свирам, али не знам да певам, а Тито је одговорио: "Нема проблема, ја ћу певати". Он је најсавршеније отпевао ту песму која је тешка за изузетно доброг певача. Тешка је мелодијски, има скокове, просто је укрштеница. Осећао сам се као да пратим Сарамандића на хармоници. Тито је био изузетно музикалан човек.

Тозовац се никада није бавио политиком, али она јесте њиме. Његов суноврат креће синглом "Јеремија", са заразним рефреном, у којем пева о Јеремији Крстићу, војнику солунцу. Иако је композицију 1972. извео у емисији поводом отварања другог програма ЈРТ, легенда каже да је врх тадашње комунистичке партије "Јеремију" окарактерисао као националистичку и шовинистичку, што није у складу са социјалистичким и самоуправним тековинама, па је, "због превише србовања", била забрањена и скинута са програма радија. Проглашена је "четничком", а Тозовац је био принуђен да се две године склони код пријатеља у Немачку, да би му по повратку био одузет пасош.

- Ту постоји један апсурд, ја сам "Јеремију" певао и кад сам гостовао код Тита, који не да није забрањивао ту песму, него је одлично реаговао - рекао је Тозовац, који није волео да говори о тој епизоди. - Јосип Броз је веома поштовао певаче. Испало је да "Јеремију" највише воле четници, али у иностранству. Певам ван земље више од пола живота и никад ми нико није пришао и рекао: "Господине Тозовац, хоћете ли бити љубазни, ја сам избеглица па ми отпевајте једну четничку". Ако је "Јеремија" четничка песма, онда сам и ја четник. Јеремија је солунски борац који пева о својој жени, њиви и ливади. Ниједна реч нема везе ни са краљем, ни са отаџбином, ни са политиком. Овде су ми узимали пасош као да певам четницима, што је срамота. Да сам био четник, био бих и сада, кад је слободно бити четник.

Упркос свему, Тозовац је по повратку у земљу остао миљеник публике и наставио је да пева на фестивалима и ниже хитове: "Ноћ је тиха", "Месечина, месечина", "Не чекај ме мајко", "Ја сам Баја од Мораве", "Ти си ме чекала", "Празна чаша на мом столу"....

- Песма је то што мора да те одржи у врху - говорио је уметник. - Треба увек да имаш добру песму, не смеш да кикснеш. Укус публике се мења и ко то не схвати - пропада. Мораш да осетиш пулс слушалаца, да имаш добар нос за праве хитове и притом стално да водиш рачуна да не одеш у баналност.

Сутра: Освајање ми је ишло с лакоћом

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)