УДАХНУО МИЛЕТУ НОВИ ЖИВОТ: Како је Тозовац повећао популарност старе народне песме која је прославила Лајковац

Б. Пузовић

11. 04. 2021. у 13:44

СВРАТИО једном приликом код мене Предраг Живковић Тозовац, па после литар вискија преслушамо Андријину и моју нову плочу. Тоза одслуша песме, па у свом шмекерском стилу рече: "Буразеру, оно што ти и ја певамо, слушају сви, од портира до генерала." И оде.

УДАХНУО МИЛЕТУ НОВИ ЖИВОТ: Како је Тозовац повећао популарност старе народне песме која је прославила Лајковац

Архива

После месец дана, појави се Тозовчева плоча, а на њој почасно место заузела је "Иде Миле лајковачком пругом", песма коју је пре месец дана чуо на нашој новој плочи. Почела је да се врти на свим програмима, ушла је у уво слушаоцима, постала апсолутни хит. Како онда, тако и данас.

Ово је, пре 11 година, за "Новости", испричао сада покојни Томислав Бајић, који је са братом Андријом чинио деценијама популарни дует народне музике Браћа Бајић (на слици). Томислав и Андрија, иначе, рођени су у Јабучју код Лајковца, некада великог железничког чвора узане пруге за време обе Југославије. Нарочито су, говорио је Томислав, били поносни што су први јавности представили популарну песму "Иде Миле лајковачком пругом".

- Тозовац, непревазиђени мајстор музике, у песму је убацио рефрен из наше песме "Суво сено кошено, текла река кроз село, а по реци риба плови, нема ко да лови", са исте плоче - објаснио је тада Томислав. - Са тим рефреном, захваљујући интервенцији сјајног Тозе, песма "Иде Миле лајковачком пругом" постала је још популарнија, певљивија, пријемчива свакоме. Тозовац је песми удахнуо нови живот.

Песма је настала између 1908, када је прорадила лајковачка пруга, односно када је у Лајковац стигао први воз "ћира", и 1954, када су је Бајићи први пут чули у Аранђеловцу, где су славили велику матуру.

- Шумадијом су у то време царевале хармонике и фруле, па је тако било и на нашој матурској прослави - присећао се Томислав Бајић. - Низале су се једна за другом песме. У једном тренутку, друг из разреда упитао ме је зашто не певам песму из мог краја "Иде Миле лајковачком пругом". Жељу нисам могао да испуним, јер ту песму никад нисам чуо. Прошле су године, на песму сам заборавио, а на њу ме је подсетио оперски певач Живан Сарамандић, пореклом Аранђеловчанин. Из цуга смо Андрија и ја решили да је снимимо, како бисмо попунили простор на новој грамофонској плочи. Нисмо ни сањали да ће управо она постати велики хит. Наравно, захваљујући и Тозовцу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)