НЕ ЗАБОРАВЉАМ СИРОЧИЋЕ, ЈЕР САМ И САМ БИО СИРОЧЕ: Како је Тозовац помогао осмочлану породицу у Беранама

М. СЕКУЛОВИЋ

09. 04. 2021. у 17:51

ДОБРО вече. Овде Тозовац. Предраг Живковић Тозовац. Из редакције "Новости" су ми дали ваш број...

НЕ ЗАБОРАВЉАМ СИРОЧИЋЕ, ЈЕР САМ И САМ БИО СИРОЧЕ: Како је Тозовац помогао осмочлану породицу у Беранама

Фото Aрхива "Новости"

Овако се пре двадесетак година потписнику ових редова обратио Тозовац, објашњавајући да је у нашем листу, како рече и његовим новинама, прочитао репортажу о осмочланој породици прогнаника са Косова и Метохије, који су неколико година пре тога морали да пред мржњом напусте своје огњиште у Пећи и живот наставе у убогом дому у једној од барака колективног смештаја у Беранама.

- Заболело ме је када сам прочитао да деца сањају хлеб и слаткише. Био сам сироче. Добро знам шта то значи. Не заборављам сирочиће - причао је Тозовац, силно се радујући када је сазнао да је власник "Обуће Миња" донирао зимску одећу за целу породицу.

Фото Aрхива "Новости"

Те хладне зимске ноћи Тозовац је говорио како ће породици послати новац, да неко време не би бринули за храну. Молио је нашег новинара да о томе, осим њих двојице и човека који ће донети новац, нико не сазна.

- Не треба се хвалисати. Сви можемо да помогнемо тим малим и великим људима. Понекад је довољна лепа реч. Сада никоме није лако, али, може се када се хоће - причао је Тозовац распитујући се колико је у Беранама људи протераних са Космета, којима треба помоћ.

Прича потраја. Новинар се присетио своје почивше мајке и рекао Тозовцу да је много волела његове песме.

- Молим вас, запалите јој свећу у моје име - прозборио је Тозовац, као да се знају "сто година".

- И поздравите све Беранце. Много их волим!

Фото Aрхива "Новости"

Ноћ касније, на вратима дома у коме су владали беда и чемер, појавио се човек који је из Београда донео коверту од Тозовца и унео радост и топлину у хладну собу, на чијој средини се најчешће седело за празним столом и сећањима на Косово и Метохију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)