СРБИ И МАРТ ИМАЈУ ТАЈНУ ВЕЗУ: Аца Селтик о отказивању концерата, новој књизи...

М. Ћунковић

22. 03. 2021. у 15:20

ВИША сила звана корона је прошле године прекинула традицију београдских концерата "Ортодокс Келтса" на Дан Светог Патрика, 17. марта.

СРБИ И МАРТ ИМАЈУ ТАЈНУ ВЕЗУ: Аца Селтик  о отказивању концерата, новој књизи...

Фото Урош Жунић

Припремали су се Александар Петровић, популарни Аца Селтик, и екипа да се ове године традицији врате, уз епидемиолошке мере, у "Комбанк дворани", али, ни од тога ништа није било.

- Изгледа да Срби и март ипак имају неку тајну везу - наравно, нимало срећну по нас - каже за "Новости" Аца Селтик. - Може бити да чак и оно о броју римских царева рођених на територији данашње Србије има и те како везе са свим тим. Све чешће помишљам да чувена реченица "Чувај се мартовских ида!", упућена Цезару, у ствари, представља много више од пуког упозорења неког уличног пророка владару империје. Али, добро, нема везе, идемо даље. Нећу сигурно да дозволим да било шта умањи значај традиције коју смо сами успоставили пре тридесетак година, и која представља саму срж "Ортодокс Келтса".

Харизматични фронтмен враћа филм уназад, на почетак пандемије ковида 19.

- Био сам спреман да изађем на бину, из простог разлога што је "локдаун" проглашен 15. марта увече. Били смо у пуном замаху. Деловало је да ћемо да се пробудимо сутра, и све ће да буде у реду, али није било. Кад си у покрету 365 дана годишње, и онда те неко натера да седиш код куће месец дана, буде ти тешко, а о три месеца и да не говоримо.

Није то везано само за свирке. Мислим да су динамични људи, као што ми јесмо, много теже поднели ту причу него они статичнији. Са друге стране, урадио сам неке ствари које можда никад не бих. На пример, наспавао сам се.

Аца је уредник сложених емисија у редакцији образовног програма за децу, младе и породицу, Радио Београда 1.

- Једва сам дочекао да се вратим на посао, у било ком облику. Моје емисије су, стварно, сложеног карактера. То је гомила монтажа, режија, снимака које треба упаковати у целину.

Радити то код куће је агонија. Поздрављам сваку опцију у којој ћу да будем на радном месту и да радим свој посао, поготово што се тиче музике. Ми смо и међусобне контакте свели на минимум.

"БИР ФЕСТ" 2018. НА ВИНИЛУ

БЕНД је завршио микс и мастеринг концертног албума.

- Он излази током ове године, не могу да кажем тачно када - најављује, за наш лист, Аца.

- Биће објављен само на винилу, и то ми је најдраже. Снимак је са "Бир феста" 2018. Све су се коцкице поклопиле - малтене, нисмо имали ни шта да миксујемо. Да смо га само пљуснули на плочу, верујем да бисмо задовољили сладокусце, а поготово кад се продукција, ипак, мало среди. Ако не будемо свирали, моћи ћете да нас слушате уживо код куће (смех).

Селтик истиче да је задовољан и поносан што, како каже, бенд ни сад није подлегао трендовима.

- Гнушам се онлајн концерата, то ми је најгора ствар коју могу да замислим. Таква свирка у неком концертном простору - то ми је још и боже помози, али онлајн концерт из дневне собе, не пада ми на памет.

Бенд је, од почетка пандемије, имао само један наступ, јесенас у земунском "Фесту".

- Срећом па се макар то десило. У међувремену сам коначно сео и написао књигу "Кућа од песама", која је недавно изашла. Настала је од текстова који су примарно писани за "Причу о песми", серијал прилога у склопу "Фамилиологије" Радио Београда 1. Ту се популарне песме представљају из ауторског угла, за оне који не знају о чему се тачно ради у њима.

Мало људи зна, рецимо, да је песма River Бруса Спрингстина посвећена његовом зету. Онда - ко је Енџи из песме "Ролингстонса", коме је и зашто Брендон Флауерс написао A Dustland Fairytale...

Све су то приче које су, заједно са песмама, уклопљене у петоминутну мини-драмску форму, а најзанимљивија 53 текста су у књизи. Кад схватите да су и популарни музичари, пре свега, породични људи, онда то баца мало другачије светло.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)